Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 25 februari 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een krachtig hogedrukgebied (>1045 hPa aanzwellend tot >1050 hPa) boven Lapland houdt boven ons land een oostelijke stroming in stand die koude en droge lucht aanvoert. Een inactief arctisch koufront (Thetaw925 ~ -2°C) boven het midden beweegt westwaarts en verlaat in de loop van komende nacht het westen van de FIR. Zondag trekt een zwakke kortgolvige hoogtetrog (T500 daalt naar -35 à -38°C) in de namiddag en avond zuid(west)waarts over het aandachtsgebied.

Modelbeoordeling:

De wolkenbasisplaatjes laten te weinig bewolking zien op de Noordzee momenteel, progsat van Hirlam en EC geven een beter beeld. Bij de hoogtetrog van zondag in de namiddag en avond komen alle modellen met een sneeuwbuiensignaal voor het noordelijk kustgebied. Mogelijk valt in het noordoosten en oosten ook landinwaarts nog wat lichte sneeuw uit restanten van convectieve bewolking. Accumulatie van betekenis wordt niet verwacht, m.u.v. mogelijk lokaal in het noordelijk kustgebied.

Aandachtspunten

Temperatuur:

TAFG ziet er bruikbaar uit. Komende nacht op meerdere plaatsen matige vorst, vanwege lagere dauwpunten en iets afnemende wind. Op zondag kouder dan de afgelopen dag, in de arctische lucht. Boven Noord-Duitsland was het vanmiddag in het algemeen een fractie boven nul.

Wind:

6 Bft in de kustdistricten en boven het IJsselmeer (dat laatste wordt door de modellen onderschat). Vanavond neemt de wind in de westelijke kustdistricten en op het IJsselmeer toe naar 7 Bft, mede ook vanwege het doormengen van een nachtelijk windmaximum. Vanaf komende nacht neemt de wind af, maar 6 Bft blijft zondag overdag in de zuidelijke districten staan.

Bewolking:

Voor en bij het koufront vooral boven zee Sc/Cu. Dieper in de arctische lucht zien we wat ondiepe convectie vanaf de Oostzee onze kant op komen. Vooral boven het noorden van het luchtruim en de noordelijke kustgebieden kunnen dan TCu's/Cb's tot ontwikkeling komen, met toppen FL070 tot T= -20°C op maandag, geholpen ook door de zwakke bovenluchttrog. Verder landinwaarts lossen deze weer op.

Neerslag:

Bij de kortgolvige hoogtetrog boven zee en de noordelijke kustgebieden een sneeuwbui. De nieuwste run van Hirlam heeft het sterkste signaal en laat de sneeuwbuien ook dieper landinwaarts (zuidelijker) komen (meelopend met de hoogtetrog). Zie de modelbeoordeling.

Zicht:

Goed, alleen in een sneeuwbui matig tot mogelijk slecht.

Paraaf meteoroloog: haklande

Uitgifte: 24/02/2018 16.46 uur LT.