Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 26 februari 2017 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een complexe frontale zone waarin meerdere fronten ingebed zijn trekt vanavond en morgen van west naar oost over het land. De fronten worden daarbij steeds minder actief door warmteadvectie over de fronten heen. De achterste begrenzing wordt gemarkeerd door duidelijker lagere dauwpunten boven Noord-Ierland en een dunne koordwolk. Een lagedrukgebied nabij de zuidoost van Groenland koerst richting Ierland en in de polaire lucht ten zuiden van IJsland vindt frontogenese plaats (CAD). Het koufront hiervan loopt in op eerder genoemde frontale zone, doordat de achterkant evenwijdig aan de stroming ligt en nauwelijks oostwaarts verplaatst. Maandagmiddag ligt een golf in het koufront ten noordwesten van het land, waardoor de droge polaire lucht het aandachtsgebied op dat moment nog steeds niet bereikt heeft.

Modelbeoordeling:

In de warme sector is de bewolking in Hirlam en EC dunner dan in Harmonie, waardoor de temperatuur in laatstgenoemde modellen hoger uitkomt dan in Harmonie. Het verschil is overigens klein en rond 9°C heeft het geen gevolgen voor wel/niet gladheid of convectie.

Aandachtspunten

Temperatuur:

-

Wind:

Het omvangrijke windveld van 6/7 boven de Noordzee (en nog 8 bij Texel/Rottum) gaat de komende uren afnemen. In de zuidelijke kustdistricten weet 6 Bft zich waarschijnlijk te handhaven. Zondagavond neemt de wind weer toe. Mogelijk dat Vikingbank en Vissersbank 8 Bft aantikken in de nacht naar maandag, maar dit hangt samen met de ontwikkeling van een klein laag in Harmonie. De overige modellen houden het daar aanzienlijk rustiger. Op maandag berekent EC zware windstoten in Belgie en ook dicht in de buurt van EHBK. Nu is EC vaak fors met windstoten. Onder een subsidentie-inversie rond 5000 voet is de opbouw onstabiel en staat er net onder de inversie 40-50 knopen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat die snelheid in z'n geheel naar beneden getransporteerd kan worden. ECEPS kansen voor EHBK zijn eveneens hoog met 50%.

Bewolking:

Doordat de grens tussen vochtigere en drogere lucht voortdurend in de nabijheid van het Noordwesten blijft slepen, is daar en boven zee van tijd tot tijd St aanwezig. In zuidoostwaartse richting liggen de bases steeds hoger.

Neerslag:

Van het noordwesten uit regen en motregen. Maar geleidelijk steeds minder actief. Helemaal droog wordt het niet. Pas bij het koufront van maandag intensiveert de neerslag weer. De progtemps van Het Kanaal (EC) laten op en achter het koufront steeds hogere toppen zien, tot FL260/-50°C. Harmonie laat daar enkele ontladingen zien. De kans op onweer is maandagmiddag in het zuidwesten van de FIR boven zee dus aanwezig. Met schering (vooral snelheidsschering) van 20-30 knopen en CAPE achter het koufront van 200-400, mogelijk 400-700 J/kg is de convectieve modus multicell.

Zicht:

Boven het relatief koude zeewater van tijd tot tijd kans op slecht zicht of zelfs mist door de hoge dauwpunten. Verder uiteraard in motregen de slechtste zichten, alhoewel door de doorstaande wind geen echt lage zichten verwacht worden.

Paraaf meteoroloog: zwagers

Uitgifte: 25/02/2017 18.07 uur LT.