Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 29 mei 2017 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven het noorden van de Noordzee trekt noordoost. Bijbehorend koufront ligt momenteel van Gilze-Rijen naar Groningen. In dit golvende koufront is een tweede lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje ontstaan. Dit lagedrukgebied trekt naar Engeland, waardoor het golvende koufront weer noordwestwaarts trekt en Nederland weer in de warme en vochtige lucht komt. Ten noordwesten van het koufront is de lucht iets droger. Op maandag en in de nacht naar dinsdag trekt het lagedrukgebied boven Engeland via de Noordzee richting Scandinavie en trekt het koufront oostwaarts over Nederland. Maandag trekt er een thermische vore/laag noordwaarts over ons land. Op hoogte ligt er momenteel een zwakke hoogtetrog boven ons land, deze trekt als snel oostwaarts weg, gevolgd door een hoogterug. Pas op maandagavond en in de nacht naar dinsdag komt er een hoogtetrog dichterbij, dan komt ook een zwakke jet dichterbij, waarbij de rechter ingang de zuidelijke Noordzee in de nacht naar dinsdag bereikt.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt zijn de (onweers)buien. De (onweers)buien boven het oosten van het land die vanochtend in de zuidoostelijke helft aanwezig waren werden door de modellen gemist. Verder lopen de modellen ook erg uiteen qua timing en locatie van de buien. De modellen zijn slechts als indicatie te gebruiken, verder is het nowcasten. De forcering van de buien komt momenteel door de zwakke hoogtetrog, welke al snel weg trekt. Daarna is er tot en met maandag in de bovenlucht geen forcering meer aanwezig. De forceringen moeten dan van de dagelijkse gang, het koufront/warmtefront of de thermische vore/laag komen.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Aandachtspunt is de maximumtemperatuur op maandag. De onzekerheid zit met name in de evolutie van de vore, als de vore voorbijgetrokken is wordt de wind westelijk en wordt er vanaf zee iets koelere lucht aangevoerd.

Wind:

Vandaag bij de buien in het zuidoosten kans op windstoten rond 25 kn, de Harmonie's geven hier ook een indicatie voor en lokaal worden in ons aandachtsgebied ook windstoten waargenomen rond 20 kn. HARM36 komt maandagmiddag en avond in het oosten lokaal met windstoten 55-60 kn, dit lijkt niet zeer waarschijnlijk gezien het feit dat er niet veel wind op hoogte staat (max 35-40 kn). Wel kan downdraft voor wat hogere windstoten zorgen, maar 55 kn is wat overdreven. Ook komen de andere modellen niet veel verder dan lokaal 30 kn in het oosten, alleen HARM38 berekent net buiten ons land boven Duitsland 45 kn.

Bewolking:

Boven het noorden van de FIR komen de modellen met lage ST en mist, gezien de dauwpunten van 11-12°C en de zeewatertemperatuur van 11-12°C daar lijkt dat zeker mogelijk. Ten noorden van de FIR wordt ook al enige tijd mist en ST waargenomen (nabij het lagedrukgebied boven de Noordzee), de wind draait in de loop van de dag naar een westelijke tot noordwestelijke richting waardoor dit de FIR binnen kan komen drijven. Dit zal hoogstens de Wadden bereiken, doordat maandag de wind alweer een zuidelijk component krijgt op het moment dat de ST en mist het land zal bereiken. Wel kan er als het koufront in de nacht naar dinsdag passeert weer ST voorkomen. De CB's hebben een basis rond 5000 vt met toppen tot FL350. In de nacht naar maandag komen de buien op middelbaar niveau voor met een basis rond 8000 vt en toppen rond FL200.

Neerslag:

De grootste onzekerheid zit in of er buien ontstaan en waar en wanneer precies. Maar als ze ontstaan, kan er onweer, hagel, windstoten en lokaal veel regen bij voorkomen. De CAPE is vanmiddag boven het zuidoosten 400-1500 J/kg, met de hoogste waarde in het uiterste zuidoosten. Met een schering van rond 25 knopen, kom je op single cel of eventueel multicel uit. Als het golvende koufront in de nacht naar maandag weer noordwaarts over het land gaat trekken neemt de CAPE toe tot 500 J/kg in het westen van het land, er staat niet veel schering, dus de buien die daarbij voorkomen zullen voornamelijk single cel zijn. Dit zijn buien vanaf middelbaar niveau. Maandag overdag is de CAPE landinwaarts ook rond 500 J/kg, maar op het moment dat de dagelijkse gang een rol gaat spelen en de buien vanaf de grond kunnen ontstaan wordt de CAPE landinwaarts rond 2000 J/kg. Met een schering van lokaal 25-30 kn in het oosten en zuidoosten zullen de buien voornamelijk multicel zijn, en in de middag en avond in het oosten en zuidoosten mogelijk squall line (daar dan schering van lokaal 35-40 kn). De MUCAPE zonder entrainment is veel hoger dan die met entrainment, dit komt doordat het onderin heel droog is en de buien hierdoor minder hevig worden. Om deze reden is ook de CAPE*Shear ook zo hoog, omdat de CAPE (zonder entrainment) hier een grote bijdrage heeft.

Zicht:

Boven het noorden van de FIR komen alle modellen met mist, gezien de dauwpunten van 11-12°C en de zeewatertemperatuur van 11-12°C daar lijkt dat zeker mogelijk. Ten noorden van de FIR wordt ook al enige tijd mist waargenomen (nabij het lagedrukgebied boven de Noordzee), de wind draait in de loop van de dag naar een westelijke tot noordwestelijke richting waardoor dit de FIR binnen kan komen drijven. Dit zal hoogstens de Wadden bereiken, doordat maandag de wind alweer een zuidelijk component krijgt op het moment dat de mist het land zal bereiken. In de nacht naar maandag kan er in het noorden van het land wat nevel en/of (grond)mist voorkomen. Maandag overdag beweegt de eventuele mist weer noordwaarts en lost op.

Paraaf meteoroloog: blij

Uitgifte: 28/05/2017 10.26 uur LT.