Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 24 september 2017 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een hoog boven Noordwest-Rusland heeft via Scandinavië een uitloper boven het oosten van ons land. Tegenhanger is een laag boven Centraal-Europa. De hogedrukuitloper neemt in betekenis af, waardoor de stroming steeds duidelijker oostelijk wordt. Een zwak front boven het westen van Duitsland trekt in de loop van zondag en in de nacht naar maandag langzaam retrograad over de FIR. Het warmtefront dat bij het Centraal-Europese laag hoort volgt vanaf zondagavond.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt is de grenslaag in de nacht- en ochtendperiode. Afgelopen nacht was er sprake van mist boven het oosten en zuidoosten van het land, elders waren het meer mistbanken. In de buurt van het front dat komende nacht het (noord)oosten binnenloopt ontstaat waarschijnlijk een mistlaag van enige dikte, die zich (zuid)westwaarts kan uitbreiden in de loop van de nacht en ochtend. De afgelopen ochtend hadden de modellen hun mistgebieden te ver naar het westen en vooral Harmonie36 liet de mist te langzaam oplossen. Komende nacht kan overal mist ontstaan, maar de kans op een dikke mistlaag lijkt in het zuidwesten iets kleiner, wat verder bij het front vandaan en met 10-15 kn geowind uit een zuidoostelijke richting (wellicht wat lijwerking).

Aandachtspunten

Temperatuur:

Harmonie geeft een redelijk beeld van de extremen. Komende nacht opnieuw lokaal 4°C.

Wind:

Noordwestelijke Noordzee op zondag kans op ZZO 7.

Bewolking:

De mistlaag kan komende nacht en zondagochtend vrij dik worden, wat op sommige plaatsen aanleiding kan geven tot St die lokaal pas na het middaguur oplost.

Neerslag:

Convectieve neerslag op dagelijkse gang bij het Duitse front lijkt onze FIR niet te bereiken. Boven zee lijken de Ac-buitjes ook te verpieteren. Bij het warmtefront vanaf zondagavond is wat lichte motregen niet uitgesloten.

Zicht:

In de nacht naar zondag op meerdere plaatsen mist, in het zuiden en westen misschien meer mistbanken vanwege een grotere afstand tot het front en iets meer geowind in de loop van de nacht uit een wat zuidoostelijke richting.

Paraaf meteoroloog: haklande

Uitgifte: 23/09/2017 12.27 uur LT.