Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 10 december 2016 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Ons landt bevindt zich in een west- tot zuidwestelijke stroming waarin vochtige lucht wordt aangevoerd. Na passage van een zwakke rug in de ochtend beweegt een zwak warmtefront van zuidwest naar noordoost over het land waarna we opnieuw in een warme sector terechtkomen. Hierin neemt de stroming iets in kracht toe en verbeteren de condities geleidelijk. Het bijbehorende koufront blijft net ten noordwesten van ons land golven, waarbij het zaterdag overdag langzaam iets meer zuidwaarts komt. Het lijkt erop dat het front ergens boven ons land ONO-WZW blijft slepen, waarschijnlijk boven de noordelijke helft.

Modelbeoordeling:

Geringe verschillen qua synopsis. Pas zaterdag zien we kleine verschillen in de positie van het golvende koufront. Hirlam komt dan het meest zuidelijk met de neerslag. Verder zien we dat de modellen qua detaillering niet al te letterlijk moeten nemen, maar vooral de trends in wolkenbasis kunnen gebruiken. In grote lijnen zien we vooral bij de fronten veel St, noord en west van de occlusie duidelijk betere condities die vooral het noorden van de FIR aandoen. Verder zien we vrijdag op zaterdagnacht grote verschillen in de representatie van de grenslaag, waarbij Harmonie helemaal geen St in het noordwesten berekent, overige modellen wel.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Wind:

Vanavond dieper in de warme sector weer een 6.

Bewolking:

Op veel plaatsen ST, met uitzondering van het uiterste zuidoosten. De laag is circa 5000 vt dik. Pas als overdag het front als warmtefront terugkomt en naar het noordoost schuift, trekt de wolkenbasis in de warme sector weer op. Dat gebeurt in het noorden als laatste, pas in de loop van de avond. Beste condities overdag in het zuiden en zuidoosten, waar de lucht van oorsprong droger is. In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag van het noordwesten uit dikkere bewolking bij het front. Daar vooruit is vooral de aanmaak van turbulentie-ST een aandachtspunt in het noordwesten. Inde frontale zone ook grote kans op St.

Neerslag:

Vandaag hebben we vrij lange tijd te maken met een pakket ST/SC van maximaal 5000 vt dik. Hieruit kan af en toe wat coalescentieneerslag vallen, voornamelijk motregen en dan vooral bij het warmtefront. In de loop van de dag wordt die laag dieper in de warme sector geleidelijk minder dik en neemt de kans op neerslag af. Zaterdag bij het front af en toe regen, in de avond op nadering van een golf activerend.

Zicht:

Buiten neerslag boven land goed zicht, in motregen matig tot slecht. Aandachtspunt is de lijzijde van het IJsselmeer en de Friese meren, waar nu al geregeld mist voorkomt. Tot en met warmtefrontpassage blijft deze situatie waarschijnlijk aanhouden. Boven zee lokaal mist, maar in het NW van de FIR tijdelijk betere condities noordwest van de occlusie. Overdag dieper in de warme sector weer betere zichten, in het zuidoosten waarschijnlijk steeds goed.

Paraaf meteoroloog: buscher

Uitgifte: 09/12/2016 05.27 uur LT.