Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 22 januari 2017 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een uitloper van een hoog boven Tsjechië bevindt zich boven het noordoosten. Vandaag beweegt de rugas zich geleidelijk weer noordwaarts. Ten zuiden van de rug voert een zwakke oostelijke stroming continentaal polaire lucht aan. Ten noorden van de as is de aangevoerde lucht maritiem en vochtiger. Een nauwelijks actief warmtefront ligt net ten noorden van de Wadden en beweegt in eerste instantie langzaam nog iets zuidwaarts en kantelt iets van O-W naar een OZO-WNW oriëntatie en beweegt zaterdag weer noordwaarts, waarbij het frontale karakter van het front steeds meer aan betekenis verliest.

Modelbeoordeling:

Modellen zijn tamelijk eenduidig qua beschrijving van de rug-as. We zien dat alle modellen zeer kleine hoeveelheden neerslag berekenen. We zien in de waarnemingen inderdaad zeer lokaal wat lichte motregen. Harmonie36 is hiermee duidelijk te enthousiast. Hirlam-NESO berekent nog een ijzel-signaal, maar dit model is in het noorden duidelijk te koud (te weinig of te dunne bewolking). De Harmonie-runs hebben de temperatuur en bewolking beter te pakken en lijken vooralsnog een betere leidraad. Opvallend is verder het sterke en uitgebreide mistsignaal voor zaterdag op zondagnacht. Met de lage temperaturen en de droge aanvoerrichting zou je op voorhand niet zo'n groot mistveld verwachten. In combinatie met de lage temperatuur in combinatie met weinig wind zal mogelijk een deel van het vocht vastvriezen.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Vannacht rond 0 in het noorden en rond -5 in het zuiden. Overdag ca 4 graden. Het noorden lijkt toch wat minder koud te worden door geleidelijk binnensijpelen van de vochtige en wat zachtere lucht i.c.m. tegenstraling van bewolking.

Wind:

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

In de (smalle) frontale zone lokaal ST rond of onder 500 vt. Ten noorden en dichtbij ten zuiden er van SC, verder naar het zuiden nauwelijks significante bewolking. In de loop van de zaterdag zien we de bewolking weer noordwaarts bewegen als de rug-as naar het noorden trekt en de stroming ruimt. Zondag bij (optrekkende) mist kans op ST.

Neerslag:

Neerslagsignalen berekeningen zijn nog steeds zeer gering boven land. Bij het warmtefront zeer lokaal lichte motregen. Mochten er vanavond en vannacht in het noorden/noordoosten wat spatten vallen dan is het opletten hoe de wegdektemperaturen zijn. T2m is nog net boven nul, wegdektemperaturen op de meeste plaatsen eveneens (volgens wegdekmodel zou het nagenoeg geen probleem moeten opleveren). Hirlam Neso komt wel met een ijzelsignaal. Het is echter bekend dat deze een te traag reagerende bodem heeft bij een koudere periode in de winter waardoor T-opp te lang laag blijft en deze ijzel (motregen op bevroren ondergrond) berekent. Bovendien heeft Hirlam nu te weinig of te dunne bewolking en daardoor te lage temperaturen.

Zicht:

In de rug-as en nabij het warmtefront nevel, lokaal mogelijk mist. Elders overwegend meer dan 8 km. In de nacht naar zondag op meerdere plaatsen aanvriezende mist.

Paraaf meteoroloog: buscher

Uitgifte: 21/01/2017 00.37 uur LT.