Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 24 oktober 2016 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven de Duitse Bocht, net ten noorden van ons land beweegt westwaarts en vult op. Het hoogtelaag, ook boven de Duitse Bocht, beweegt noordoostwaarts. Om het laag gedraaid zijn occlusierestanten aanwezig. In de kern van het hoogtelaag is de bovenlucht behoorlijk koud, ca -29°C op 500 hPa. West van het Iberisch Schiereiland is een lagedrukgebied aanwezig. Dit laag trekt langzaam zuidwaarts waarbij op de oostflank ervan zachtere lucht over Frankrijk noordwaarts weet op te dringen.

Modelbeoordeling:

De modellen ontlopen elkaar niet veel voor wat betreft de synoptische ontwikkeling. De neerslagpatronen rond het opvullende en wegtrekkende laag komen ook vrij goed overeen. De buiige regen blijft beperkt tot het noorden van het land. Wat betreft de opdringende neerslag vanuit het zuiden zondagavond/maandagnacht zien we wel verschillen ontstaan. Hirlam/EC hebben maandagnacht van het zuiden uit af en toe lichte neerslag. De beide Harmonies geven de neerslag tot over de Ardennen maar deze in dit soort situaties (lichte neerslag op naderend warmtefront) minder betrouwbaar. Voorlopig houden we Hirlam/EC aan. In de middag wordt het neerslagsignaal van het zuiden uit serieuzer. De neerslag trekt dan noordwaarts maar buigt tegelijkertijd oostwaarts af. In Harmonie36 blijft de neerslag in het algemeen oostelijker dan in de andere modellen. De mist is een ander aandachtspunt. Het moeizame optrekken ervan wordt m.i. nog het best weergegeven door de beide Harmonieruns. Hirlam en EC waren duidelijk te optimistisch. Komende avond en nacht weer mistkansen. Omdat van het zuiden uit de bewolking gaat toenemen lijkt de noordelijke helft de meeste kans op mist te maken. In beide Harmonieruns is dat terug te zien, waarbij de mist zich ook nog weet te handhaven als de eerste hoge bewolking daar binnenkomt. Blijkbaar is de hoge bewolking dan nog te dun.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Grote verschillen in temperatuur. 11 graden in de zon 6 graden in de mist/St-gebieden. Komende nacht minder lage Tn dan afgelopen nacht als gevolg van de toenemende bewolking. Laagste temperaturen in het noorden, lokaal net boven het vriespunt. Maandag Tx rond 9 graden.

Wind:

7 Bft in de Vissersbank, verder geen bijzonderheden.

Bewolking:

In het noorden meer bewolking nabij occlusierestanten met daarin een kans op verscholen Cb's en lokaal ook enige St. Nabij ed optrekkende mist ook lokaal St. Elders brede opklaringen mogelijk enkele ondiepe Cu. In de avond van het zuiden uit toenemende hoge bewolking als gevolg van warmteadvectie in de nacht naar maandag geleidelijk ook dikker wordend. Morgen overdag tamelijk veel gelaagde bewolking. Het dunste wolkenpakket in het noordwesten, het dikst wordt het in het zuidoosten met daarbij in de avond toenemende St-kansen wanneer ook in de onderste niveaus zachtere en vochtigere lucht binnenstroomt.

Neerslag:

Boven zee is de opbouw onstabiel en daar nog enkele kleine buien, ook bij de occlusierestanten boven land nog een laatste bui. In de nacht naar maandag en maandagochtend maakt het (uiterste) zuiden kans op af en toe lichte regen. Maandagmiddag toenemende kans op regen.

Zicht:

Boven Noord-Brabant en Limburg nog steeds mist, de komende uren verder optrekken, maar waarschijnlijk dan nog wel de hele middag nevel. Elders matig tot goed zicht. Vanavond en vannacht weer teruglopende zichten waarbij met name in het noorden er een kans op mist is, uiteraard afhankelijk van hoe snel de bewolking vanuit het zuiden komt opzetten. Maandag overdag matig tot goed zicht, in de middag in neerslag lokaal slecht.

Paraaf meteoroloog: nolet

Uitgifte: 23/10/2016 11.52 uur LT.