Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 26 februari 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een krachtig hogedrukgebied (>1050 hPa) boven Lapland houdt boven ons land een oostelijke stroming in stand die koude en droge lucht aanvoert. Een inactief arctisch koufront (Thetaw925 ~ -2°C) verlaat in de loop van komende nacht het westen van de FIR. In de namiddag en avond trekt een zwakke kortgolvige hoogtetrog (T500 daalt naar -35 à -38°C) zuid(west)waarts over het aandachtsgebied.

Modelbeoordeling:

De wolkenbasisplaatjes laten te weinig bewolking zien op de Noordzee momenteel, progsat van Hirlam en EC geven een beter beeld. Bij de hoogtetrog van zondag in de namiddag en avond komen alle modellen met een sneeuwbuiensignaal voor het noordelijk kustgebied. Mogelijk valt in het noordoosten en oosten ook landinwaarts nog wat lichte sneeuw uit restanten van convectieve bewolking. Accumulatie van betekenis wordt niet verwacht, m.u.v. mogelijk lokaal in het noordelijk kustgebied.

Aandachtspunten

Temperatuur:

EC/Hirlam/Har40 zitten er momenteel het beste op, Ha36 en 38 zijn te koud. De wind moet echt wat gaan liggen wil het echt kunnen afkoelen. In het noordoosten zou dit geleidelijk moeten lukken. De maxima komen de komende dagen rond 0°C uit.

Wind:

6 Bft in de kustdistricten en boven het IJsselmeer. De 7 Bft in de westelijke kustdistricten lijkt al verdwenen te zijn. Alhoewel de wind in de komende periode geleidelijk afneemt, zien we in de westelijke kustdistricten nog steeds af en toe een 6 Bft verschijnen.

Bewolking:

Voor en bij het koufront vooral boven zee Sc/Cu. Dieper in de arctische lucht zien we wat ondiepe convectie vanaf de Oostzee onze kant op komen. Vooral boven het noorden van het luchtruim en de noordelijke kustgebieden kunnen dan TCu's/Cb's tot ontwikkeling komen, met toppen FL070/-20°C op maandag, geholpen ook door de zwakke bovenluchttrog. Verder landinwaarts lossen deze weer op. Wel zien we geleidelijk de bewolking ook boven land toenemen. Veelal Sc, maar in de nacht is turbulentie-St niet helemaal uitgesloten. Alle modellen komen wel met een verspreid (niet grootschalig) signaal.

Neerslag:

Bij de kortgolvige hoogtetrog boven zee en de noordelijke kustgebieden een sneeuwbui. De nieuwste run van Hirlam heeft het sterkste signaal en laat de sneeuwbuien ook dieper landinwaarts (zuidelijker) komen (meelopend met de hoogtetrog). Zie de modelbeoordeling.

Zicht:

Goed, alleen in een sneeuwbui matig tot mogelijk slecht.

Paraaf meteoroloog: zwagers

Uitgifte: 25/02/2018 00.10 uur LT.