Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 27 september 2016 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een zwakke westelijke stroming voert polaire lucht aan. In de bovenlucht bevindt zich boven het noordoosten van de FIR nog een zwakke trog. Aan de grond zien we de opbouw van een hoog boven het noorden van Frankrijk met een rug tot boven ons land. Overdag verplaatst het centrum van de hogedruk zich NNO-waarts en komt in de middag en avond boven het land te liggen. Morgenavond bereikt een hoogtetrog het land welke noordoostwaarts trekt, kort gevolgd door frontale restanten (warmtefront-afloper) die via de Britse Eilanden noordoostwaarts over de Noordzee trekken. Op dinsdag bouwt er een hoogterug op boven onze omgeving en dinsdagavond laat bereikt een nieuw frontaal systeem in afgezwakte vorm de westkust.

Modelbeoordeling:

De modellen geven de indicatie voor wat mistbanken, maar Hirlam berekent tot in de middag lage stratus in het noorden van het land. Dit hebben we verworpen, de mistbanken zijn zeer ondiep en het is niet te verwachten dat er op uitgebreide schaal en langdurig turbulentiestratus ontstaat bij het oplossen ervan. De neerslagsignalen die we overdag in de middag en avond boven ons land zien, zijn te verklaren uit flinke Cu/TCu i.c.m. inzaaiing. Zoals vaak komt Hirlam in dergelijke situaties met het sterkste signaal wat vaak wat overdreven is. We houden het op de meeste plaatsen waarschijnlijk droog. In de nacht naar dinsdag alleen in Harm38 nog een signaal voor mistbanken, in de andere modellen niet veel meer dan wat grondmist. Dit in tegenstelling tot de 18Z-run van Harm36, die nog met 2 mistgebieden kwam. Een paar mistbanken zijn niet uitgesloten, maar er staat nauwelijks wind, misschien slaat het grootste deel van het vocht wel neer. Harmonie mist de lichte neerslag bij het front op dinsdagavond.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Minima worden het beste weergegeven door Harmonie.

Wind:

Voorlopig geen seinen. Dinsdag overdag op de Noordzee een behoorlijk windveld met 7 Bft in het noordwesten van de FIR en 8 a 9 Bft op de Noordelijke Noordzee. Op de kust komt dinsdagavond waarschijnlijk een 6 Bft te staan, Hirlam komt iets buitengaats zelfs met een 7 Bft.

Bewolking:

Op zee en langs de kust/Waddengebied CU, in het noordoosten van de FIR aanvankelijk een enkele geisoleerde CB (Toppen tot FL180). In de vroege ochtend is er kleine kans op wat turbulentie-stratus (oplossende mist). Overdag CU en vooral boven zee en mogelijk ook het noordwestelijk kustgebied kans op een enkele CB met toppen rond FL180. Landinwaarts is een enkele TCU niet uitgesloten. Verder ook steeds meer Ac/Ci-bewolking a.g.v. behoorlijke warmteadvectie op hoogte. In de nacht naar dinsdag lost de bewolking grotendeels op, dinsdag overdag is er nauwelijks CU mogelijk en lijkt het zonnig te worden. Pas aan het einde van de middag neemt van het westen uit de hoge bewolking toe, op de Noordzee is het frontale pakket dan wat dikker en bij het front zelf is stratus niet geheel uitgesloten.

Neerslag:

In het noordoosten nog een enkele geisoleerde matige regenbui bij de wegtrekkende hoogtetrog. In het zuidwestelijk kustgebied een enkele lichte bui door kustconvergentie, sterft landinwaarts snel uit. Overdag boven land overwegend droog, slechts zeer lokaal een lichte bui, mogelijk door inzaaiing. Vooral op zee en in het noordwestelijk kustgebied kans op een matige bui (CAPE max. 400 J/Kg, schering ~ 20 kn, forcering mogelijk door een hoogtetrog en tevens inzaaiing door de laag Ac/Ci-bewolking). Vanavond op zee van het westen uit wat regen bij de warmtefrontafloper, boven land zou het vrijwel overal droog moeten blijven. Dinsdag droog, pas in de avond op zee mogelijk wat lichte regen bij een zwak front.

Zicht:

In de vroege ochtend grondmist en lokaal een ondiepe mistbank, snel oplossend. In de nacht naar dinsdag opnieuw kans op een paar mistbanken. Het is dan helder en vrijwel windstil. De kans op dichte mist lijkt niet groot. De luchtsoort is daar niet naar en bovendien zou een deel van het vocht kunnen neerslaan als dauw omdat er zeer weinig wind is.

Paraaf meteoroloog: aberson

Uitgifte: 26/09/2016 05.07 uur LT.