Nieuwsbericht

Ruisdael Observatorium van start

25 september 2018

Het Ruisdael Observatorium - naar de 17e-eeuwse schilder Jacob van Ruisdael - gaat een landelijk dekkend meetnetwerk combineren met fijnmazige simulaties en de benodigde rekenkracht om gedetailleerd de verandering van het lokale weer, luchtkwaliteit en klimaat in beeld te kunnen brengen. Op 27 september gaat het observatorium officieel van start met een bijeenkomst op het terrein van het KNMI-meetstation bij Cabauw (Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research, CESAR). In april kreeg deze nieuwe toponderzoeksfaciliteit een certificaat van NWO’s Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur.

Hele troposfeer

Het Ruisdael Observatorium gaat vanaf een meter onder de grond tot zo’n twaalf kilometer hoog (de hele troposfeer, de laag van de atmosfeer die ons weer - en ons klimaat - bepaalt) zaken meten als temperatuur, wind en vocht, maar ook de chemische samenstelling, waaronder broeikasgassen zoals CO2 en methaan, en emissies van luchtverontreiniging zoals stikstofdioxide, ammoniak en zwaveldioxide. Een nieuwe rekenfaciliteit moet straks al deze geobserveerde gegevens real time in atmosfeermodellen kunnen verwerken. Doel van het Ruisdael Observatorium: een simulatie van de atmosfeer van heel Nederland met een resolutie van 100x100 meter.

Samenwerkingsverband

Om al die diverse vakgebieden te kunnen combineren, is het Ruisdael Observatorium een samenwerkingsverband van vele uiteenlopende partijen, gefinancierd door NWO. Het consortium bestaat uit onderzoekers van het KNMI, Universiteit Utrecht, Rijksuniversiteit Groningen, Vrije Universiteit, Wageningen University & Research, RIVM, TNO, ECN en TU Delft (penvoerder).

Betekenis voor het KNMI

Door het Ruisdael Observatorium worden resultaten van weermodellen beter omdat er meer gedetailleerd berekend wordt. Gerard van der Steenhoven, hoofddirecteur KNMI, is enthousiast: "Voor de ontwikkeling van een Early Warning Center bij het KNMI, dat momenteel in voorbereiding is, zijn deze metingen en studies van groot belang. De samenleving, met de invloed van klimaatverandering, vraagt immers om steeds betrouwbaardere informatie in tijd en plaats omtrent extreme weer. Tegelijk wordt door het Ruisdael Observatorium de verspreiding van luchtverontreiniging beter beschreven. Het is een betrouwbare, nauwkeurige methodiek voor de voorspelling van weer, klimaat en luchtkwaliteit.”

 

 

Foto van de meetmast bij Cabauw
KNMI-meetmast in Cabauw nabij Lopik is een ankerpunt van het Ruisdael Observatorium (Bron: KNMI/Ruben Jorksveld)
Schematische weergvae van de betrokken meetstations, het modelleren en de datastromen
Schematische weergave van de betrokken meetstattions, het modelleren en de datastromen (Bron/TU Delft)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten