Nieuwsbericht

September was koel en nat

01 oktober 2017

September was koeler en natter dan normaal. De regionale verschillen waren echter bijzonder groot. De eerste herfststorm kwam vroeg in het seizoen, op 13 september. Toch was september ook aan de zonnige kant.

Met een gemiddelde temperatuur van 13,7 °C in De Bilt tegen een langjarig gemiddelde van 14,5 °C was september een koele maand. Ook tijdens de nachten koelde het soms fors af. Op 17 september was het met 2,9 °C in Woensdrecht het koudst. De hoogste temperatuur, 24,9 °C, werd gemeten op 5 september in Maastricht. Er werden in De Bilt zes warme dagen genoteerd, minder dan het normale aantal van tien. 

Veel regen

September was nat; gemiddeld over het land viel 134 mm regen tegen 78 mm normaal. De regionale verschillen waren echter bijzonder groot. De kustgebieden waren zeer nat, op veel plaatsen viel daar 150 tot 250 mm regen.

De kustgebieden waren zeer nat, verder van zee viel veel minder regen

Verder van zee viel veel minder regen, in Limburg op sommige plaatsen niet meer dan 65 mm. Ondanks het natte karakter, kende de maand toch twee lange, droge tijdvakken. De eerste week en de laatste twee weken was het op de meeste plaatsen overwegend droog.
 

Herfststorm

Een actieve depressie veroorzaakte op 13 september de eerste herfststorm van het jaar. Langs de kust stormde het geruime tijd (windkracht 9). Op een aantal plaatsen, met name in het Waddengebied heeft het KNMI korte tijd zware storm (windkracht 10) gemeten. Daarbij kwamen zeer zware windstoten voor van 110 tot 120 km/uur. 

September was aan de zonnige kant met gemiddeld 155 zonuren tegen normaal 143. Ook op dit punt waren er behoorlijke regionale verschillen. In het zuidwestelijk kustgebied was het een stuk zonniger dan in het midden van het land. 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten