Klimaatbericht

Verwachte zeespiegelstijging valt hoger uit door versnelde Arctische opwarming

29 mei 2017

Het onlangs uitgekomen internationale SWIPA rapport (2017), opgesteld door 90 wetenschappers, stelt dat het Arctisch klimaat nóg sneller verandert dan verwacht. De onderzoekers geven aan dat zee-ijs, landijs, sneeuw en permafrost in het Noordpoolgebied zodanig snel afsmelten dat eerdere inschattingen voor toekomstige zeespiegelstijging omhoog moeten worden bijgesteld.

Nieuwe metingen en onderzoek over de afgelopen paar jaar tonen aan dat het Noordpoolgebied op weg is naar een warmere, nattere, en meer variabele staat. Dit komt ook naar voren in KNMI onderzoek dat erop duidt dat in een warmere wereld meer regen valt in het Noordpoolgebied in plaats van sneeuw en het Arctisch klimaat grilliger wordt met grotere temperatuurschommelingen.
 
Een belangrijk inzicht dat aan het licht komt in het SWIPA rapport is dat door deze razendsnelle transformatie de ondergrens van zeespiegelstijging aan het eind van de 21e eeuw hoger uitvalt dan in het laatste IPCC rapport (2013) werd ingeschat. Dit komt onder meer omdat het klimaat in het hoge noorden sneller lijkt te veranderen dan op basis van modellen werd berekend.
 
Reducties in broeikasgasemmissies kunnen echter een belangrijke invloed hebben op de daadwerkelijke stijging van de zeespiegel. Bij een broeikasgasuitstoot consistent met de doelstelling van het akkoord van Parijs (2015), zou de zeespiegelstijging aan het eind van deze eeuw met 43% kunnen worden teruggebracht ten opzichte van een scenario waarin geen maatregelen worden genomen.
 
Hoewel de omvorming van het Noordpoolgebied reeds in volle gang is, kan het Parijse akkoord de gevolgen van klimaatverandering in het gebied wel stabiliseren. In welke staat we het Arctische gebied aan het eind van deze eeuw zullen aantreffen is hiervan sterk afhankelijk.

KNMI-Klimaatbericht door Eveline van der Linden
 

Verschillende bijdrages aan de zeespiegelstijging gedurende 2005-2010. Het Arctisch gebied neemt 1/3 deel voor haar rekening (bron SWIPA rapport 2017).
Satelliet waarnemingen van de mondiale zeespiegel (blauw) en de trendlijn. Sinds 2005 is de stijging 3 mm/jaar (bron SWIPA rapport 2017).

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten