Uitleg over

Neerslagmeting

De hoeveelheid neerslag wordt gemeten met een regenmeter. Dit is een trechtervormig instrument dat de neerslag in een verzamelbak opvangt.

De hoeveelheid regenwater wordt uitgedrukt in millimeters. 1 millimeter regen komt overeen met 1 liter water op een oppervlakte van 1 vierkante meter. Valt de neerslag in vaste vorm, bijvoorbeeld als sneeuw of ijzel, dan wordt de neerslag door een verwarmingselement in de regenmeter gesmolten. 1 millimeter smeltwater is te vergelijken met een sneeuwhoogte van 1 centimeter.

Neerslagmetingen op automatische weerstations en door vrijwilligere waarnemers

De neerslag wordt continu gemeten op onze automatische weerstations op land en op zee en op ruim 300 neerslagstations door vrijwillige waarnemers. Op vaste tijdstippen wordt bepaald hoeveel neerslag er in de voorafgaande periode is gevallen. Op deze kaart staat hoeveel neerslag er de afgelopen 24 uur is gevallen. Deze informatie wordt 's ochtends om 7.00 uur en 's avonds om 19.00 uur ververst. Zo is zichtbaar hoeveel regen er in een etmaal is gevallen. Het is dus mogelijk dat in de weerrapporten nul millimeter vermeld staat, terwijl het inmiddels volop regent. De regen die bijvoorbeeld overdag valt, wordt pas 's avonds in de tabel opgenomen. In de periode waarin de zomertijd geldt, liggen deze tijdstippen 1 uur later.

Ruim 300 KNMI-neerslagstations

Op ruim 300 KNMI-neerslagstations wordt dagelijks de neerslag gemeten met een standaardregenmeter. De aftappingen vinden eenmaal daags plaats om 8.00 uur UTC (9.00 uur lokale tijd in de winter, 10.00 uur lokale tijd in de zomer). Waarnemers geven deze gegevens zo spoedig mogelijk door aan het KNMI. Op kaarten wordt de hoeveelheid neerslag van vandaag en de afgelopen dagen gepresenteerd. De hoeveelheden zijn afgerond in hele milimeters. De kaart van vandaag (aftapping 08.00 uur UTC) is vanaf ongeveer 10.00 uur in de winter en 11.00 uur in de zomer beschikbaar. De neerslagkaarten worden daarna nog een aantal keren ververst. Naast de dagelijkse kaarten is ook een kaart met de gecumuleerde hoeveelheid gevallen neerslag in de lopende maand beschikbaar.

Bekijk een vergroting van de kaart met KNMI-neerslagstations in Nederland

Meer uitleg over

  • De windsnelheid wordt gemeten met een anemometer (Bron: Jannes Wiersema)

    Windmetingen

    De wind wordt gemeten op een mast met een anemometer. Dit instrument is in 1846 geïntroduceerd door de Ierse astronoom Thomas Romney Robinson (1792-1882).
  • Campbell Stokes zonneschijnmeter, waarmee vroeger de duur van de zonneschijn werd bepaald ©KNMI/Bert Bergman

    Zonneschijnmetingen

    Hoe lang schijnt de zon vandaag? Een belangrijke vraag voor zonaanbidders, maar ook voor het klimaat, recreatie en landbouw.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over