Op 26 augustus 2010 regende het in De Bilt 18,3 uur. Sinds het begin van de meetreeks in 1930, regende het in augustus niet zo langdurig. De hevige regenval leidde tot overstromingen van de Dinkel bij Losser (foto Johan Effing).
De meeste regen valt gewoonlijk in de zomermaanden, maar dat betekent niet dat het dan ook vaker regent. De regen valt dan met grotere hoeveelheden ineens en is dan in het algemeen van kortere duur dan in de winter.

Een willekeurige plaats in ons land krijgt gemiddeld vijf keer per jaar een hoeveelheid van minstens 20 en 24 mm binnen een etmaal; een etmaalsom van minstens 26 tot 32 mm komt ongeveer twee keer per jaar voor en eens per tien jaar valt er minstens 50 tot 62 mm op een dag.

In ons grillige klimaat kunnen de klimatologische cijfers echter van jaar tot jaar en van dag tot dag behoorlijk variëren. Tijdens zware buien kan er 's zomers plaatselijk wel meer dan 100 millimeter op een dag vallen. De grootste neerslaghoeveelheid ooit in één etmaal op een weerstation van het KNMI (Voorthuizen, augustus 1948) gemeten bedraagt ruim 200 millimeter.