Uitleg over

Mist

Mist is beperking van het zicht door kleine in de lucht zwevende waterdruppeltjes. Bij mist is het zicht aan het aardoppervlak minder dan duizend meter..

Bij een zicht van minder dan vierhonderd meter krijgt het verkeer er last van. Dichte mist met een zicht van minder dan tweehonderd meter is pas hinderlijk. Zeer dichte mist met een zicht van minder dan vijftig meter dwingt tot stapvoets rijden.

Advectieve mist

Als warme, vochtige lucht over een kouder oppervlak stroomt, kan advectieve mist ontstaan. De warme lucht mengt met de koude lucht en koelt af. Daalt de temperatuur tot het dauwpunt, dan ontstaan dauwdruppeltjes in de met water verzadigde lucht. Deze condensatie veroorzaakt mist.

Stralingsmist

Stralingsmist ontstaat tijdens heldere nachten. Door uitstraling verliest de grond zijn warmte. De lucht erboven koelt af en raakt verzadigd met water. Zo ontstaat mist. Is het windstil, dan slaat het vocht neer als dauw. In de winter duurt nachtelijke uitstraling lang en kan een hardnekkige mistlaag ontstaan. 's Zomers lost stralingsmist na zonsopkomst snel op.

Daling aantal mistdagen

Er is sprake van een mistdag als er op die dag in een uurvak een zicht van minder dan duizend meter wordt waargenomen, ongeacht de duur. Het gemiddelde aantal mistdagen per jaar loopt uiteen tussen de veertig en negentig.

Het aantal mistdagen neemt de laatste decennia sterk af. Eén van de oorzakken is een toename van westenwinden in de winter. Een andere oorzaak is dat de lucht schoner is geworden. Sinds de jaren tachtig bevat de lucht minder zwevende deeltjes. Waterdruppeltjes zetten zich daarop af. Lees meer over afname mist en nevel in de afgelopen dertig jaar.

Waarschuwingen mist

Het KNMI waarschuwt voor slecht zicht door mist.

Meer uitleg over

  • Thermometerhutten op het KNMI-terrein in De Bilt waarin continu de temperatuur wordt gemeten (foto: KNMI)

    Warmtegetal

    Het warmtegetal is een waarderingscijfer voor de zomerwarmte. Het gaat om de dagelijkse waarden boven 18 graden tussen april en oktober.
  • Een blokkade leidt tot standvastig weer met kans op mist (Bron: Meteo Schweiz)

    Blokkade

    Een blokkade in de atmosfeer veroorzaakt een periode van droogte. Of, afhankelijk van het seizoen, warmte, hitte of kou.
Niet gevonden wat u zocht? Alle uitleg over