Op de fiets met krachtige wind. © Jannes Wiersema
© Jannes Wiersema
Uitleg over

KNMI Waarschuwingen

Voor welke weerfenomenen waarschuwt het KNMI en wanneer wordt er een code geel, oranje of rood uitgegeven? Welke criteria hanteert het KNMI?

Waarom waarschuwt het KNMI?

Het KNMI waarschuwt als het weer een risico is, om bij te dragen aan een veilig en bereikbaar Nederland. Door tijdig te waarschuwen kunnen mensen zich voorbereiden op gevaarlijk weer waardoor de kans op schade en letsel beperkt wordt. De impact van gevaarlijk weer is het uitgangspunt voor de waarschuwingen van het KNMI. Welke gevolgen heeft het weer op de weg, op het water en in de straat. Met algemene adviezen bij de waarschuwingen wil het KNMI de impact van gevaarlijk weer beperken.

Het KNMI geeft waarschuwingen uit voor:

 • Regen
 • Gladheid & sneeuw
 • Onweersbuien
 • Windstoten
 • Temperatuur (hitte/koude)
 • Zicht
 • Hozen

De waarschuwingen worden per provincie, voor het IJsselmeergebied, de Waddenzee en de Waddeneilanden uitgegeven.

Wat betekenen de kleurcodes?

Code groen: Geen bijzonderheden
Het verwachte weertype geeft geen aanleiding voor het uitgeven van een waarschuwing

Code geel: Wees alert
Deze waarschuwing verschijnt op zijn vroegst 48 uur voordat het weerverschijnsel met een zekerheid van minstens 60 procent kan optreden.

Code oranje: Wees voorbereid
Deze waarschuwing verschijnt op zijn vroegst 24 uur voordat het weerverschijnsel met een zekerheid van minstens 60 procent kan optreden.

Code rood (weeralarm): Onderneem actie
Het weeralarm wordt uitgegeven bij een mogelijk grote impact van het weer op de samenleving en verschijnt op zijn vroegst 12 uur voordat het weerfenomeen kan optreden. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.

De KNMI kleurcoderingen sluiten aan bij de internationale standaarden. De website www.meteoalarm.eu geeft alle uitstaande waarschuwingen van Europese
landen weer.

Tabel Drempelwaarden voor de kleurcodes. © KNMI
© KNMI
Tabel Verwachtingstermijn, kans en gebiedsgrootte. © KNMI
© KNMI

De mate waarin het weer een risico is, bepaalt of het KNMI code geel, oranje of rood uitgeeft. Hiervoor heeft het KNMI zogenaamde drempelwaarden vastgesteld voor de verschillende kleurcodes. Voor elk weertype is er een drempelwaarde vastgesteld.
Is er een kans op windstoten van meer dan 75 km per uur dan is dat code geel. Boven 100 km per uur wordt het code oranje. Het KNMI kijkt hierbij naar de gebiedsgrootte waar het gevaarlijk weer zich aandient. Code oranje geeft het KNMI alleen uit bij een gebied groter dan 50x50 kilometer.
Code rood wordt uitgegeven als er een kans bestaat dat extreem weer een grote impact heeft op de samenleving. Dat gebeurt op basis van een impactanalyse waar diverse overheids- en brancheorganisaties bij betrokken zijn.

Op knmi.nl is te zien of er waarschuwingen van kracht zijn. Waarschuwingen voor code oranje en code rood worden getwitterd (@knmi) en verschijnen op NOS teletekst (pagina 713).

Meer uitleg over

 • Halozuil ontstaan door breking van zonlicht ijskristallen in de bovenlucht (foto: Peter Paul Hattinga Verschure)

  Gevoelstemperatuur (windchill)

  In de wind kan het een stuk kouder aanvoelen dan uit de wind. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als "windchill".
 • Voor de ballonvaart is weerinformatie erg belangrijk.

  Ballonvaartverwachting

  De ballonvaart is de meest weergevoelige luchtsport die er bestaat. Betrouwbare en gerichte weerinformatie is essentieel voor een veilige vaart.
Niet gevonden wat u zocht? Alle uitleg over