illustratie windstoten
©KNMI

Windstoten

Windstoten zijn kortdurende rukwinden of windvlagen van minstens 50 kilometer per uur. Bij zware windstoten (vanaf 75 km/u) kan het KNMI een waarschuwing uitgeven. Vanaf windkracht 9 spreken we van storm.

Wat kan ik verwachten en wat kan ik doen bij zware windstoten en storm?

Mens en dier

Wat kan ik verwachten?
 • Kans op ongelukken door het afbreken van boomtakken en rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen of tuinmeubels

Wat kan ik doen?
 • Volg weerberichten en waarschuwingen via KNMI.nl en KNMI-app

Omgeving

Wat kan ik verwachten?
 • Kans op schade aan huizen en gebouwen zoals aan daken

Wat kan ik doen?

Verkeer

Wat kan ik verwachten?
 • Kans op vertragingen in het vliegverkeer

Wat kan ik doen?
 • Bekijk voor vertrek de actuele situatie en het advies van Rijkswaterstaat voor de snelwegen op rwsverkeersinfo.nl

Mens en dier

Wat kan ik verwachten?
 • Grote kans op ongelukken door het afbreken van boomtakken, omwaaien van bomen en rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen of tuinmeubels

Wat kan ik doen?
 • Doe geen buitenactiviteiten, vooral niet in het bos

Omgeving

Wat kan ik verwachten?
 • Grote kans op schade aan huizen en gebouwen zoals aan daken

Wat kan ik doen?

Verkeer

Wat kan ik verwachten?
 • Kans op afgesloten dijken en stormvloedkeringen

Wat kan ik doen?
 • Bekijk voor vertrek de actuele situatie en het advies van Rijkswaterstaat voor de snelwegen op rwsverkeersinfo.nl

Mens en dier

Wat kan ik verwachten?
 • Grote kans op gevaarlijke situaties door het afbreken van boomtakken, omwaaien van bomen en rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen of tuinmeubels

Wat kan ik doen?

Omgeving

Wat kan ik verwachten?
 • De stroom kan uitvallen door schade aan elektriciteitsleidingen

Wat kan ik doen?

Verkeer

Wat kan ik verwachten?
 • Grote kans op voor lange tijd onbegaanbare of afgesloten (snel)wegen en dijken en gesloten stormvloedkeringen

Wat kan ik doen?
 • In sommige situaties kan Rijkswaterstaat oproepen niet de weg op te gaan

Uitleg over windstoten

De wind waait vrijwel nooit met een constante snelheid of uit dezelfde richting. Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten. Windvlagen van meer dan 100 kilometer per uur worden aangeduid als zeer zware windstoten.

Hele jaar windstoten

Windstoten kunnen het hele jaar voorkomen. ’s Winters komen ze zeker voor bij stormachtig weer en storm. Het hele jaar door komen windstoten vooral voor tijdens (onweers)buien. Tijdens warm, zonnig en droog zomerweer zijn mensen vaak niet voorbereid op het omslaan van het weer. Bovendien staan bomen dan vol in blad, waardoor ze veel wind vangen en takken gemakkelijk kunnen afbreken.

Uitleg over storm

We spreken van storm als de gemiddelde windsnelheid minstens 1 uur gelijk is aan windkracht 9. Het KNMI gaat uit van storm als een uurgemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 kilometer per uur (20,8 - 24,4 meter per seconde) gemeten wordt. Volgens de schaal van Beaufort is er sprake van storm als er een 10 minuut gemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 km/u gemeten wordt. 

Stormgetal als indicatie voor zwaarte 

Voor iedere storm sinds 1970 heeft het KNMI de bijzonderheid bepaald in de vorm van het ‘stormgetal’.  Dit getal geeft een indicatie voor de zwaarte van de windstoten tijdens een storm, gemiddeld over Nederland. Het stormgetal wordt hoger naarmate op meer KNMI-stations in Nederland zeer zware windstoten worden gemeten. De waargenomen windstoten worden op ieder station vergeleken met de voor die plek geldende herhalingstijden van dergelijke stoten.  Een windstoot van 100 km/uur aan zee zal daardoor minder meewegen in de berekening dan een stoot van 100 km/uur ver in het binnenland.

Naamgeving van stormen

Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, krijgen sinds 2019 een naam. In uitzonderlijke gevallen kan een storm ook bij code geel een naam krijgen. Voor de scheepvaart en voor de kust en Noordzeedistricten geven we aparte stormwaarschuwingen uit. 

Herfst- en zomerstormen

De eerste herfststorm komt vaak in november langs. Een zomerstorm komt niet vaak voor. In het recreatieseizoen met veel caravans op de weg en kwetsbare zeilboten op het water leidt dit al snel tot gevaarlijke situaties en grote problemen. 

Meer uitleg over

 • ©KNMI

  Gladheid door sneeuw

  Sneeuwbuien kunnen voor ongelukken en schade zorgen. De intensiteit van sneeuw kan plotseling veranderen en over korte afstanden sterk verschillen. Vooral voor het verkeer is dat verraderlijk, want de weg kan in korte tijd spiegelglad worden.
 • ©KNMI

  Zicht

  Bij een zicht van minder dan 400 meter kan het verkeer er last van krijgen. Dichte mist met een zicht van minder dan 200 meter is gevaarlijk. Zeer dichte mist met een zicht van minder dan 50 meter dwingt tot stapvoets rijden.