Uitleg over

Archief code oranje & rood in 2016

IJzel op 3, 4, 5, 6 en 7 januari 2016

Van 3 tot en met 7 januari lag de scheiding tussen koude, continentale lucht en zachte maritieme lucht quasi stationair boven het noordoosten van ons land. In het noordoosten kwam het tot ijzel en sneeuwval. Het KNMI waarschuwde met code oranje en code rood voor de ijzel. De eerste keer was dat van 06.11 uur tot 12.31 uur op 3 januari voor de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel (code oranje).

Waarschuwingsbulletin 3 januari 10.30 uur

In het noordoosten gladheid door ijzel, komende nacht door sneeuw. In de provincie Groningen en het noordoostelijke deel van de provincies Friesland en Drenthe is het op veel plaatsen glad door ijzel. In de loop van de middag wordt het weer droog. Komende nacht en maandagochtend kan het in dezelfde gebieden glad worden door sneeuw. Tevens is er eerst nog een kans op ijzel.

Op 4 januari werd voor een tweede keer opgeschaald naar een code oranje om 12.09 uur voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en op de Waddeneilanden. Om 17.35 uur kwamen het noorden van Overijssel en Flevoland hier bij. Op 5 januari om 05.38 uur werd verder opgeschaald naar code rood (weeralarm) voor Groningen, Drenthe en Friesland. In de overige genoemde gebieden bleef code oranje van kracht. Om 12.33 uur werd code rood afgeschaald naar code oranje.

Waarschuwingsbulletin 5 januari 08.06 uur

WEERALARM

Weeralarm vanochtend in Groningen, Drenthe en Friesland wegens ijzel. Voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe geldt een code rood wegens ijzel op uitgebreide schaal. Deze ijzel kan tot het einde van vanochtend aanhouden. In het Waddengebied is hiervoor een code oranje van kracht, in Flevoland en Overijssel een code geel. Vanmiddag wordt het tijdelijk droog maar blijft daar de kans op gladheid aanwezig. Komende nacht kan ook het midden van het land te maken gaan krijgen met ijzel, in het noorden kan het glad blijven door sneeuwresten en ijs op de weg.

In de middag van 5 januari werd code oranje ook uitgegeven voor Flevoland, Overijssel en Gelderland.

Op 6 januari om 10:41 uur werd opgeschaald naar code rood voor de provincie Drenthe, om 12.06 uur voor Friesland, om 14.27 uur ook voor Groningen.

Waarschuwingsbulletin 6 januari 12.06 uur:

Weeralarm: Grootschalige gladheid door ijzel. Het weeralarm geldt voor Drenthe en Friesland

In de provincies Drenthe en Friesland geldt een weeralarm, code rood van kracht voor grootschalige gladheid als gevolg van ijzel. Voor de provincies Groningen, Flevoland, Overijssel, Gelderland en op de Wadden blijft code oranje van kracht. Ook in de kop van Noord-Holland en West-Friesland kan het plaatselijk glad zijn door ijzel. Komende uren kan de gladheid zich nog iets verder zuidwaarts uitbreiden. In het noorden en noordoosten houdt de gladheid aan tot donderdag. Elders verdwijnt de gladheid in de loop van de avond.

Op 7 januari 2016 werd om 10.17 uur de code oranje afgeschaald voor Flevoland en Overijssel. Om 14.58 uur was dit het geval voor Drenthe, Friesland en de Waddeneilanden. Op dat moment stond er alleen nog een code rood uit voor Groningen. In Groningen werd het weeralarm beindigd om 23.00 uur.

Weerkaart 5 januari 2016, 06 uur UT
Weerkaart 5 januari 2016, 06 uur UT

Onweersbuien 30 mei 2016

Zware onweersbuien veroorzaakten op 30 mei veel overlast en schade (oranje)

Factsheet onweer 30 mei 2016

Zware onweersbuien op 2 juni in het zuidoosten van het land (oranje)

Factsheet onweer 2 juni 2016

Zware onweersbuien op 7 juni in het zuidoosten van het land (oranje)

Factsheet onweer 7 juni 2016

Zware onweersbuien/grote hagel in het zuidoosten van het land (oranje)

Factsheet onweer 22/23 juni 2016

Zware onweersbuien op 20 juli in het oosten van het land (oranje)

Factsheet onweer 20 juli 2016

Meer uitleg over

  • Radarbeeld van 28 mei 2000 om 13.05 UTC

    Neerslagradar door de jaren heen

    Een neerslagradar is een rondzoekradar voor het waarnemen van neerslag.
  • Spiegelgladde wegen door ijzel (foto: Jannes Wiersema)

    IJzel

    IJzel is regen die bevriest zodra het de grond bereikt. Gladheid door ijzel levert elk jaar in het winterseizoen veel ongelukken en schade op.
Niet gevonden wat u zocht? Alle uitleg over