vuurtoren
Foto: Tineke Dijkstra
Uitleg over

Early Warning Centre

Het klimaat verandert snel. Hierdoor komen weersextremen vaker voor. Om in te spelen op het veranderde weer en de maatschappelijke vraag gaat het KNMI eerder en preciezer waarschuwen en verandert de manier van werken.

Hittegolven, hevige neerslag, stormen, luchtverontreiniging en vulkaanas. De toenemende kwetsbaarheid voor dit soort extreme weersomstandigheden vraagt om vroegtijdige, op impact gebaseerde waarschuwingen en adviezen. Daarom ontwikkelt het KNMI de komende jaren een Early Warning Centre (EWC), een zogenaamd nationaal waarschuwingsadviessysteem. Met het EWC kan het KNMI een grotere bijdrage leveren aan de veiligheid en welvaart van Nederland en daarbuiten.

In het EWC ligt de nadruk op samenwerking, zowel op Europees als op nationaal niveau, met marktpartijen, kennisinstellingen en mede-overheden. Gericht op 24/7 monitoring waarbij snel wordt ingespeeld op domein-overschrijdende gebeurtenissen met nieuwe producten en dienstverlening.

infographic over het KNMI early warning centre

Bekijk een vergroting van de infographic over het Early Warning Centre

 

Voorbeelden

Droogte

De extreem droge zomer van 2018 ligt nog vers in het geheugen. Vanuit de maatschappij kwamen er zeer diverse en vele vragen over de weerkundige situatie en met name hoe de droogte zich verder zou ontwikkelen. Zo lokaal en ver mogelijk vooruit.

Het KNMI is verantwoordelijk voor de meteorologische metingen in Nederland, waaronder die van neerslag en verdamping. Door deze gegevens in een nieuwe module te koppelen aan een hoge resolutie weermodel was het KNMI snel in staat om op lokaal niveau de situatie te monitoren en een verwachting te geven over het verloop tot enkele weken vooruit. De informatie die hierdoor beschikbaar kwam, is door tal van afnemers, van waterschappen tot aan de Landelijke Commissie Waterverdeling, gebruikt in hun werkzaamheden en besluiten.

Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over