Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut; Ministerie van Verkeer en Waterstaat

 
Seismologie
Aardbevingen in Nederland
De meest recente aardbevingen in en rondom Nederland
Deze kaart laat de epicentra zien van de 100 laatste aardbevingen in en rondom Nederland. In de lokatie van deze epicentra zit een onzekerheid van circa 1 kilometer. Bij de meest recente aardbeving(en) wordt deze onzekerheid weergegeven door een rode, transparante zone.

Natuurlijke (tektonische) aardbevingen zijn zichtbaar met rode cirkels en geïnduceerde (opgewekte) aardbevingen met gele cirkels.

De onzekerheid in de diepte van geïnduceerde aarbevingen in Noord Nederland is ca. 1-2 km, vandaar dat de dieptes van deze bevingen vastgezet zijn op 3 km. Dit is de gemiddelde diepte van het gasreservoir. Voor de omgeving Roswinkel en Alkmaar/Bergen geldt een diepte van 2 km. Van voor 1995, komen in de lijsten (rechts) ook dieptes van minder dan 2 km voor, deze volgen uit analyse van beperkte enquetes toen er nog weinig instrumenten stonden. Daardoor hebben deze dieptes een grote onzekerheid.

De tijd waarop de aardbeving plaatsvond is in UTC, deze verschilt van de Nederlandse tijd. In Nederland is de lokale tijd in de winter 1 uur later dan UTC en in de zomer 2 uur later.

Latitude:      Longitude:  


Datum & Tijd (UTC) Tijd (UTC) Plaats Mag Lat Lon Diepte* Type** Data
Loading data from server
* Diepte in km
** Type beving:
    GH: geinduceerd
    TH: tektonisch


Een kaart met seismometers in het huidige KNMI netwerk is hier beschikbaar.