Nieuwsbericht

Lentegevoel aan het einde van zeer zachte winter

28 februari 2019

De winter van 2018-2019 was zeer zacht en zeer zonnig. De laatste week van de winter was zelfs lenteachtig met temperaturen tussen de 15 en 20 graden.

De zeer zachte maanden december en februari zorgden voor de hoge gemiddelde temperatuur in De Bilt deze winter van 5,2 graden tegen 3,4 normaal. December was 2,4 graden warmer dan normaal en februari zelfs 2,8 graden. Deze twee maanden hadden wel een totaal verschillend weertype. December was erg wisselvallig en aan de natte kant, terwijl februari zonnig en droog was. Door de grote hoeveelheid zonuren in februari was de winter zeer zonnig met gemiddeld over het land ruim 50 zonuren meer dan normaal.

Sneeuw en ijzel

Ondanks het zachte weer waren er deze winter zeker ook dagen met winterse omstandigheden. Op 16 december, 22 en 30 januari viel er in een groot deel van het land enkele centimeters sneeuw. Op 25 januari ontstond er gladheid door ijzel in het noordoosten waarvoor het KNMI code oranje uitgaf.

In totaal waren er in De Bilt deze winter 28 vorstdagen (minimumtemperatuur onder nul), 10 minder dan het klimatologisch gemiddelde. Ook telde De Bilt 2 ijsdagen (dag waarop het de hele dag blijft vriezen), beiden in januari, waar 7 normaal is voor het hele winterseizoen. De landelijk laagste temperatuur van deze winter was -10,2 °C, gemeten op zowel 21 januari in Deelen als op 23 januari in Hoogeveen.

Lentegevoel

De laatste week van de winter was lente-achtig met temperaturen tussen de 15 en 20 graden. In De Bilt werd op de 26e met 18,9 °C het record van zowel de hoogste februari- als wintertemperatuur verbroken met meer dan een hele graad verschil. In Arcen werd het op 27 februari zelfs 20,5 °C. De eerste lokale warme dag van dit jaar, pas voor de tweede keer een warme dag in de winter sinds 1901 en de hoogste gemeten temperatuur in de winter sinds het begin van de metingen. Bijzonder was het grote verschil tussen de nacht- en dagtemperatuur van soms meer dan 20 graden in deze tijd van het jaar.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten