December 2018

Zeer zacht, aan de natte kant en de normale hoeveelheid zonneschijn

Met een gemiddelde temperatuur van 6,1 °C in De Bilt was december een zeer zachte maand. Deze maand bevindt zich in de top tien van zachte decembermaanden sinds 1901. Normaal is 3,7 °C

 

De eerste tien dagen was de stroming westelijk en was het wisselvallig weer met temperaturen die meestal ruim boven het langjarig gemiddelde lagen.  De hoogste temperatuur van 14,5 °C  werd op 2 december in Westdorpe gemeten.

Hierna kwamen we onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië en werd het droog en koud met ’s nachts lichte vorst en overdag geleidelijk lagere temperaturen. Op 15 december lagen de maxima iets boven nul. 

Van 16 tot en met 23 december was de stroming zuidwestelijk en was het wisselvallig, nat en zacht. Daarna kwamen we onder invloed van hogedrukgebieden boven West-Europa.  Het noorden bleef meestal onder invloeden van zee, daar bleef het aan de zachte kant. In het zuiden, waar de continentale invloed overheerste, vroor het ’s nachts licht. De laagste temperatuur bedroeg -4,1 °C en werd op 28 december in Gilze-Rijen gemeten. Het bleef meestal droog.
De laatste drie dagen van de maand verliepen opnieuw zacht met soms wat regen.

 

Er werden in De Bilt acht vorstdagen geteld (minimumtemperatuur lager dan 0 °C), normaal zijn dat er dertien. IJsdagen, dagen waarop het de temperatuur het gehele etmaal niet boven nul komt, kwamen nergens in Nederland voor.  

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 89 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 80 mm was december aan de natte kant. De neerslag was grillig over Nederland verdeeld.  De natste plaatsen waren in Friesland, daar viel plaatselijk ongeveer 135 mm. Het droogst was het in het zuidwesten, op de Zuid-Hollandse eilanden viel plaatselijk niet meer dan circa 65 mm. Sneeuw viel er alleen in de late avond van 15 december en de nacht en ochtend van 16 december.  Met uitzondering van het zuidwesten viel er 1-3 cm sneeuw, die bijna een dag bleef liggen.

 

In de eerste tien dagen was er soms veel wind, maar het kwam nergens tot storm.  Op de winderige 21ste werd de hoogste windstoot gemeten: 90 km/uur in Vlissingen.

 

De zon scheen deze maand gemiddeld over het land  52 uur terwijl het langjarig gemiddelde 49 uur is. Het zonnigst was het in het zuidwesten met in Vlissingen  74 uur zon.  In het noordelijk kustgebied was het het somberst, in Lauwersoog scheen de zon niet meer dan 26 uur. Het verschil werd veroorzaakt doordat de invloed van hogedrukgebieden in het zuiden vaak groter was dan in het noorden.

 

Vorig jaar was de gemiddelde temperatuur in De Bilt in december 4,9 °C, landelijk gemiddeld  scheen de zon 32 uur en er viel  112 mm neerslag.

 

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010

 

KNMI, Weer- en klimaatdiensten, 2 januari 2019, Adrie Huiskamp.