Februari 2019

Zeer zonnig, zeer zacht en vrij droog

Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 6,1 °C eindigde februari op de negende plaats in de rij van zachtste februarimaanden sinds 1901. De normale temperatuur is 3,3 °C.

De maand begon winters met in de ochtend van 1 februari in een groot deel van het land enkele centimeters sneeuw, wat op veel plaatsen tot een kortdurend sneeuwdek leidde. Op 2 februari viel er vooral in het (noord)oosten nog wat winterse neerslag maar smolt de sneeuw uiteindelijk overal weg. De eerste dagen van de maand waren dan ook het koudst met in de nacht op veel plaatsen lichte vorst en overdag enkele graden boven nul. Op 1 februari bleef het kwik in Leeuwarden, Eelde & Nieuw Beerta net onder het vriespunt steken, waardoor op deze stations de enige ijsdag van deze maand werd geteld. In de Bilt kwam het dus niet tot een ijsdag, waar twee ijsdagen normaal zijn in februari. Op 3 februari werd met -4,5 °C in Herwijnen de laagste temperatuur van deze maand gemeten.

Vanaf 4 februari kwam het weer in onze omgeving geleidelijk meer onder invloed van depressies boven de Atlantische Oceaan en werd er geleidelijk zachtere lucht aangevoerd. Dit was ook het begin van een vrij natte wisselvallige periode tot en met 10 februari. Op 6 februari en in de nacht naar 7 februari zorgde een actieve depressie voor circa 20 mm regen in een strook van Zuid-Holland naar Overijssel. Bij het passeren van een volgende actieve frontale golf viel er op 10 februari in het midden en zuiden van het land op veel plaatsen 20-30 mm. Er stond die dagen ook vrij veel wind, met zowel op 7 als 9 februari windstoten tot 90 km/h aan de kust.

Na de eerste 10 dagen stabiliseerde het weer onder invloed van een hogedrukgebied boven onze omgeving en brak er een periode aan van zonnig en droog weer, waarbij het overdag geleidelijk zachter werd en in de nachten juist kouder. Vanaf 14 februari stegen de maximumtemperaturen tot ruim boven de 10 graden, lokaal zelfs boven de 15 graden, terwijl het landinwaarts in de nacht vaak licht vroor. Van 18 tot en met 22 februari passeerden er enkele zwakke fronten waardoor het overwegend bewolkt bleef en er plaatselijk 1-2 mm regen viel.

Temperatuurverloop De Bilt
Temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Vanaf de 23e brak er opnieuw een droge en zonnige periode aan die zou duren tot de laatste dag van de maand. Het verschil tussen de nacht- en dagtemperatuur was, met soms meer dan 20 graden verschil, uitzonderlijk groot en de middagtempraturen lagen vanaf 23 februari op de meeste plaatsen ruim boven de 10 °C en vanaf de 25e landinwaarts op veel plaatsen zelfs (ruim) boven de 15 °C. In De Bilt werd op de 25e met 18,3 °C het record van zowel de hoogste februari- als wintertemperatuur verbroken met een hele graad verschil. Het vorige record stamde uit 28 februari 1959. De volgende dag werd dit record alweer verbroken en steeg het kwik tot 18,9 °C. In Arcen werd op 27 februari met 20,5 °C de hoogste temperatuur bereikt, waarmee ook het maand- en winterrecord voor alle stations is verbroken en deze februari en winter pas voor de tweede keer sinds 1901 een warme dag opleverde. Het inmiddels opgeheven weerstation Oost-Maarland registreerde in 1990 al een warme dag met een maximumtemperatuur van 20,4 °C.

Door de grote dagelijkse gang kwam het in de nachten opnieuw op uitgebreide schaal tot lichte vorst, waarmee februari in De Bilt uiteindelijk 9 vorstdagen opleverde, tegen 13 vorstdagen normaal. Negen KNMI-stations telden meer dan 10 vorstdagen, in Ell had februari zelfs 16 vorstdagen.

Februari was verder vrij droog met 45 mm gemiddeld over het land tegen 55 mm normaal. Vrijwel alle neerslag viel in de eerste 10 dagen van de maand, waarbij met  70 tot ruim 80 mm de meeste neerslag viel in een strook over Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. In het uiterste noorden was het met 30-40 mm duidelijk droger.

Vanaf 11 februari was het overwegend zonnig met veel wolkeloze dagen, waardoor februari met een landelijk gemiddelde van 139 zonuren tegen 85 normaal als zeer zonnig in de boeken zal gaan. De meeste zon was er in het westen van het land met 140-150 zonuren, het minst zonnig was het in het noordoosten en oosten met 110-120 zonuren. De Bilt is met 137 zonuren goed voor een derde plek in de lijst met zonnigste februarimaanden. Februari vorig jaar blijft de meest zonnige maand sinds het begin van de metingen.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010.
1 maart 2019, De Bilt / Yorick de Wijs