Nieuwsbericht

Trillingen aardbeving in kaart gebracht

11 november 2016

Na een aardbeving zijn de magnitude en de locatie snel bekend. Het KNMI brengt nu ook de trillingen aan het aardoppervlak in kaart, in een zogenaamde shakemap. Hiermee wordt het effect van een aardbeving aan het oppervlak duidelijk. De informatie uit de shakemap kan gebruikt worden voor betrokken instanties, organisaties of de belangstellende burger.

Een aardbeving veroorzaakt allerlei trillingen aan het oppervlak. In de seismologie meten we deze bodembeweging in grondversnelling (in m/s2), een maat voor het effect van een aardbeving. 

Het effect van een aardbeving aan het oppervlak wordt duidelijk

Afhankelijk van de afstand tot het epicentrum, de diepte én de magnitude van de aardbeving is de beving meer of minder voelbaar. Daarnaast maakt het uit of de ondergrond bestaat uit slappe klei of hard gesteente. Een shakemap geeft een goed beeld van de grond-versnelling en geeft de impact van de trillingen weer. Het KNMI publiceert shakemaps na een aardbeving, specifiek in Noord-Nederland, met een magnitude groter dan 2.0. 

Afzonderlijke metingen combineren

Een shakemap wordt gemaakt door afzonderlijke metingen van de seismologische meetstations te combineren met een zogenaamde Ground Motion Prediction Equation (GMPE). Deze beschrijving van de ondergrond is speciaal ontwikkeld voor Noord-Nederland. In die regio vinden de aardbevingen, als gevolg van de gaswinning, dicht onder het aardoppervlakte plaats. Hierdoor worden ook lichte bevingen in Noord-Nederland goed gevoeld. Ook ligt er in die regio een dicht netwerk aan seismologische meetstations, ruim honderd, waarmee de afgelopen jaren de nauwkeurigheid van de plaatsbepaling van aardbevingen is verbeterd.

Shakemap (%g) van de aardbeving bij Wirdum (Gr.) met magnitude 2,2 op 1 november 2016. ©KNMI

Melden van aardbeving

Het KNMI maakt geruime tijd gebruik van enquêteformulieren die mensen, die de aardbeving ervaren hebben, kunnen invullen. Op basis hiervan kan het KNMI al snel een eerste indicatie geven van de omvang van de aardbevingseffecten. Op termijn is het de bedoeling dat de informatie uit de enquêtes worden vergeleken met en geïntegreerd in de shakemap. 

De ruwe data van de shakemap na een aardbeving zijn te downloaden via het KNMI data portaal, die toegang geeft tot seismologische en akoestische data van het KNMI-netwerk. 

 

Het KNMI is het kennisinstituut in Nederland die seismologische en akoestische metingen verricht en onderzoek doet naar sterkte, impact en oorzaak van trillingen in de ondergrond en atmosfeer. Nationaal en ook internationaal door het beschikbaar stellen van data aan andere landen.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten