Achtergrond

Code oranje voor grootschalige gladheid op zondag 17 december 2017

Extreme gladheid oorzaak van veel ongevallen op Nederlandse wegen.

Synoptische situatie en beschrijving weersverschijnselen

Tussen een lagedrukgebied boven de Oostzee en een rug van hogedruk boven de Britse Eilanden stond op 16 december 2017 boven onze omgeving een noordwestroming waarmee vrij koude, onstabiele lucht werd aangevoerd.  In deze stroming trokken buien over Nederland die soms een winters karakter hadden.

In de nacht van 16 op 17 december naderde de rug van hoge druk vanuit het westen (figuur 1). Hierdoor nam het aantal buien af, bovendien concentreerden de buien zich voornamelijk nog tot de kustgebieden. Bij een ook afnemende wind en brede opklaringen daalde de temperatuur met name in het binnenland geleidelijk tot onder het vriespunt.

Het oppervlak was op veel plaatsen nog nat van de eerder gevallen buien. Dit vocht bevroor. Door de sterke afkoeling van de lucht trad er bovendien veel condensatie op, ook dit vocht bevroor. In de loop van de nacht ontstond door de bevriezing op steeds meer plaatsen gladheid. In de ochtend steeg de temperatuur overal tot boven het vriespunt en verdween de gladheid.

Weerkaart 17 december 2017, 06 uur UT

Uitgegeven weerwaarschuwingen

Het KNMI waarschuwde vanaf 16.36 uur LT op 16 december 2017 middels een code geel voor mogelijk gladheid (figuur 2):

Lokale gladheid - Vanaf vanavond kan er lokale gladheid optreden wegens bevriezing van natte weggedeelten of door een winterse bui. De gladheid zal in de loop van zondagochtend weer verdwijnen.

Op 17 december 2017 om 08.08 uur LT werd een code oranje uitgegeven voor een aantal provincies (figuur 3):

In het noorden en oosten op uitgebreide schaal gladheid door bevriezing. In het noorden en oosten komt op uitgebreide schaal gladheid voor door bevriezing van natte weggedeelten. Elders is er lokaal gladheid. De gladheid zal aan het einde van de ochtend weer verdwijnen.

Om 11.59 is code oranje beëindigd.

Figuur 2: Waarschuwingen KNMI, 17 december 05.01 uur. In alle provincies stond code geel uit voor gladheid
Figuur 2: Waarschuwingen KNMI, 17 december 05.01 uur. In alle provincies stond code geel uit voor gladheid
Figuur 3: Waarschuwingen KNMI, 17 december 10.16 uur. In een aantal provincies is code oranje van kracht voor gladheid op uitgebreide schaal.
Figuur 3: Waarschuwingen KNMI, 17 december 10.16 uur. In een aantal provincies is code oranje van kracht voor gladheid op uitgebreide schaal.

KNMI, Weer en Klimaatdiensten, Sluijter. Laatste update 20 december 2017

Niet gevonden wat u zocht? Zoek meer achtergrond artikelen