Achtergrond

Code oranje voor onweersbuien op 27 mei 2018

Wateroverlast in de omgeving van Maastricht

Synoptische situatie en opgetreden weersverschijnselen

Tussen een hogedrukgebied met zwaartepunt boven Scandinavië en een lagedrukgebied ten westen van Bretagne werd met een oostelijke stroming warme lucht aangevoerd (figuur 1). Vanuit het zuiden naderde overdag een vore van lagedruk. In de nabijheid van de vore kwamen in de loop van de dag enkele (onweers)buien tot ontwikkeling. Het KNMI waarschuwde middels een code oranje voor de buien.

Aan het begin van de middag veroorzaakte een actieve bui lokaal enige wateroverlast in de omgeving van Maastricht. Plaatselijk werd daar ook hagel waargenomen. Uit analyses van de beelden van de neerslagradar blijkt dat er daar mogelijk tot ca. 40 mm is gevallen. Elders in het land werd op enkele KNMI-neerslagstations 20 tot ruim 30 mm afgetapt.

Figuur 1: Weerkaart 27 mei 2018 (12 uur UT)

Uitgegeven weerwaarschuwingen

Vanaf 20.12 uur l.t. op zaterdag 27 mei waarschuwde het KNMI voor de onweersbuien middels een code geel:

“Zondagmiddag in het zuiden en zuidoosten kans op onweersbuien Zondag in de tweede helft van de middag kunnen er in Noord-Brabant en Limburg onweersbuien tot ontwikkeling komen. Hierbij is kans op hagel, windstoten en plaatselijk veel neerslag in korte tijd. In de loop van de avond verdwijnen de buien. “

Op zondag 27 mei om 13.46 uur l.t. werd er een code oranje uitgegeven voor Limburg (figuur 2):

In Limburg plaatselijk zwaar onweer met hagel, in de zuidelijke helft enkele stevige onweersbuien. In Limburg komen lokaal zware onweersbuien voor met plaatselijk hagelstenen van 2-4 cm en grote neerslaghoeveelheden in korte tijd (tot ca. 50 mm). Hiervoor is code oranje van kracht. Ook elders in de zuidelijke helft van het land komen enkele stevige onweersbuien voor, plaatselijk met veel neerslag in korte tijd en kans op wateroverlast. Verder zijn bij de buien zeer lokaal hagelstenen met een doorsnee rond 2 cm en windstoten van ca. 60 km/uur mogelijk. Later vanavond verdwijnen de buien weer. Hiervoor is code geel van kracht.

Om 15.13 uur l.t. werd er ook voor Noord-Brabant een code oranje uitgegeven (figuur 3). Om 18.00 uur l.t. werd code oranje beëindigd. Er bleef een code geel uitstaan tot 00.42 uur l.t. op maandag 28 mei 2018.

Laatste update: 29 mei 2019 (Sluijter)

Figuur 2: Waarschuwingskaart KNMI, in Limburg staat code oranje uit.
Figuur 2: Waarschuwingskaart KNMI, in Limburg staat code oranje uit.
Figuur 3: Waarschuwingskaart KNMI, ook voor de provincie Noord-Brabant is code oranje uitgegeven..
Figuur 3: Waarschuwingskaart KNMI, ook voor de provincie Noord-Brabant is code oranje uitgegeven..
Niet gevonden wat u zocht? Zoek meer achtergrond artikelen