Achtergrond

Code oranje voor onweersbuien op 1 juni 2018

Voor de vierde keer binnen een week veroorzaakten zware onweersbuien overlast, deze keer in het noordoosten van het land. Het KNMI gaf een code oranje uit voor de buien.

Synoptische situatie en beschrijving weersverschijnselen

Tussen een gordel van hogedruk van IJsland naar Rusland en een vlak lagedrukgebied boven Duitsland, stond boven onze omgeving op hoogte een oostelijke stroming waarmee warme, vochtige en onstabiele lucht werd aangevoerd (figuur 1).

Figuur 1: Weerkaart 1 juni 2018, 14.00 uur LT (12 UT).

In de ochtend trok een in betekenis afnemend onweerscomplex (MCS) van oost naar west over het zuiden van het land. Onder de bewolking bleef het in het zuiden lange tijd beneden de twintig graden. In het noorden en oosten waren perioden met zon en daar werd het 25 tot 26 graden.

In de middag trokken in eerste instantie enkele buien, lokaal met onweer over het zuiden en midden van het land. Omstreeks 13.30 uur LT ontstond boven Noord-Duitsland een zwaar onweerscomplex dat langzaam westwaarts trok. Rond 15.00 uur LT bereikte het intensiverende buiencomplex Groningen om zich in de uren daarna naar Drenthe en delen van Overijssel uit te breiden. Tegen de avond nam de activiteit van de buien snel af.

Lokaal viel in korte tijd veel neerslag en her en der werd hagel waargenomen. De buien gingen bovendien her en der vergezelfd van windstoten.

De neerslagsommen zoals deze werden afgetapt op de KNMI neerslagstations staan vermeld in figuur 2. In figuur 3 wordt de hoeveelheid neerslag gepresenteerd gebaseerd op de 5-minuutbeelden van de KNMI-neerslagradars. Uit de analyse blijkt dat er op een aantal plaatsen 30 tot ca. 90 mm neerslag in korte tijd is gevallen.

Figuur 2: 24 uurs neerslagsommen zoals afgetapt op 2 juni 2018 om 10.00 uur LT
Figuur 2: 24 uurs neerslagsommen zoals afgetapt op 2 juni 2018 om 10.00 uur LT
Figuur 3: Totale hoeveelheid neerslag afgeleid uit beelden van de neerslagradars van het KNMI tussen 10.00 uur LT op 1 juni 2018 en 10.00 uur LT op 2 juni 2018
Figuur 3: Totale hoeveelheid neerslag afgeleid uit beelden van de neerslagradars van het KNMI tussen 10.00 uur LT op 1 juni 2018 en 10.00 uur LT op 2 juni 2018

Uitgegeven waarschuwingen

Om 05.57 uur LT op 1 juni begon het KNMI te waarschuwen voor onweersbuien (code geel), het eerst voor Limburg. Om 07.35 uur werd de volgende waarschuwing uitgebracht:

“In het noord)oosten vooral vanmiddag kans op stevig onweer - In Limburg komen de komende uren enkele onweersbuien voor, lokaal met veel neerslag (10-30 mm). Deze buien kunnen in de loop van de ochtend ook het oosten bereiken. Vanaf de eerste helft van de middag is er in het noordoosten kans op stevige onweersbuien. Deze kunnen gepaard gaan met veel neerslag in korte tijd (20-40 mm), hagel en windstoten (rond 60 km/u).

Om 13.58 uur LT werd code oranje afgeven voor de provincies Groningen en Drenthe (zie ook figuur 4):

“CODE ORANJE - In het noordoosten zware onweersbuien - In de provincies Drenthe en Groningen komen enkele forse onweersbuien tot ontwikkeling. Hierbij is er kans op veel neerslag (50 mm of meer) met wateroverlast tot gevolg, hagel (1-3 cm) en windstoten (rond 65 km/u). Voor deze buien is code oranje van kracht. Ook in Overijssel, Gelderland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied kunnen enkele pittige onweersbuien tot ontwikkeling komen. Hiervoor is code geel van kracht. In de eerste helft van de avond nemen de buien in intensiteit af.”

Om 17.34 uur LT werd de code oranje voor Groningen beëindigd, maar voor Overijssel juist uitgegeven (zie ook figuur 5). Om 18.40 uur LT werd code oranje voor de provincies Drenthe en Overijssel beëindigd.

Figuur 4: Waarschuwingskaart KNMI, code oranje voor Groningen en Drenthe
Figuur 4: Waarschuwingskaart KNMI, code oranje voor Groningen en Drenthe
Figuur 5: Waarschuwingskaart KNMI, code oranje voor Drenthe en Overijssel
Figuur 5: Waarschuwingskaart KNMI, code oranje voor Drenthe en Overijssel

Laatste wijziging 5 juni 2018/Sluijter

Niet gevonden wat u zocht? Zoek meer achtergrond artikelen