Achtergrond

Zeer zware onweersbuien op 19 juli 2017

Met een zuidelijke stroming werd op 19 juli 2017 warme, vochtige en onstabiele lucht aangevoerd. De verwachting was dat in deze lucht zware onweersbuien tot ontwikkeling zouden komen en middels een code oranje waarschuwde het KNMI voor deze buien.

Synoptische situatie en beschrijving weersverschijnselen

Een hogedrukgebied, op de 18e met zwaartepunt ten noorden van ons land, trok oostwaarts en lag op de 19e ten oosten van ons land (figuur 1). Tussen dit systeem en lagedruk bij de Britse Eilanden werd op 19 juli met een zuidelijke stroming warme, vochtige en onstabiele lucht aangevoerd. Gedurende de dag waren er zonnige perioden, afgewisseld door bewolking. Er trokken enkele onweersbuien over het land. In een deel van het land werd het tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). In de nacht van 19 op 20 juli, met name in de vroege ochtend van de 20e, trokken actieve onweerscomplexen over het land.

Weerkaart 19 juli 2017, 12.00 uur MEZT.

Uitgegeven weerwaarschuwingen

Vanaf 12.09 uur MEZT op 18 juli 2017 waarschuwde het KNMI middels een code geel (gehele land) voor onweersbuien:

“Morgen (19e) neemt in de loop van de middag van het zuiden uit de kans op enkele stevige regen- en onweersbuien toe. De buien kunnen lokaal vergezeld gaan van hagel, windstoten en veel neerslag in korte tijd. De buien zullen in de nacht naar donderdag het land gaan verlaten.”

Op 19 juli 2017 luidde de waarschuwing (code geel, gehele land) aan het begin van de middag:

“In het zuidwesten van het land komen enkele regen- en onweersbuien voor.”In de loop van de middag neemt ook elders in het land de kans op enkele stevige regen- en onweersbuien toe. De buien kunnen lokaal vergezeld gaan van hagel, (zware) windstoten en veel neerslag in korte tijd. De zwaarste buien zullen komende nacht weer verdwijnen.”

Op 19 juli 2017 om 17.32 uur MEZT werd code oranje uitgegeven voor de provincies Noord-Brabant en Zeeland (figuur 2):

“Enkele onweersbuien, van het zuid(west)en uit zwaardere onweersbuien. Verspreid over het land komen onweersbuien voor. Een volgend buiengebied met zwaardere buien bereikt ons vanuit het zuid(west)en. De buien kunnen gepaard gaan met grote hagel, zware windstoten en veel neerslag in korte tijd. De zwaarste buien zullen komende nacht weer verdwijnen.”

Op 19 juli 2017 om 23.07 uur MEZT werd code oranje beëindigd. Daarna bleef wel code geel uitstaan (gehele land) voor onweersbuien.

Figuur 2: Weerwaarschuwing (code oranje) op 19 juli 2017

KNMI, Weer- en Klimaatdiensten, Sluijter. Laatste update: 1-12-17, 14.00 uur

Niet gevonden wat u zocht? Zoek meer achtergrond artikelen