Project

Satellite data requirement studies

CAPACITY was een Europees onderzoeksproject (2003-2005) voor ESA onder leiding van het KNMI. Het acronym 'CAPACITY' refereert naar 'Composition of the Atmosphere: Progress to Applications in the user CommunITY'.


Het doel van het project was o.a. om de gebruikerseisen op te stellen voor operationele satellietwaarnemingen van de atmosferische samenstelling, in aanvulling op het meteoroligische ruimtevaartprogramma ten behoeve van de weersverwachting. Later is dit uitgemond in de Sentinel missies (Sentinel 4, 5 en 5P ('TROPOMI') onder de vlag van het Copernicus Space Segment, in aanvulling op MetOp en Meteosat.
 
In CAPACITY werden die belangrijke toepassingsgebieden geidentificeerd: (a) de ozonlaag, (b) luchtkwaliteit en (c) het klimaat. Per toepassingsgebied zijn de gebruikerseisen onderscheiden in de toepassingen voor (i) protocol monitoring en beleidsondersteuning, (ii) operationele verwachtingen en beleidsondersteuning, en (iii) internationale milieu- en klimaatrapportages en beleidsondersteuning. 


Bijgaand figuur toont de ESA satellieten ERS-2 en Envisat als voorlopers van de operationele waarnemingen van de atmosferische samenstelling die zijn begonnen met de lancering van de eerste MetOp satelliet in 2006.
 

De ESA satellieten ERS-2 en Envisat (Bron: ESA).