Wetenschappelijke publicatie

Important role for ocean warming and increased ice-shelf melt in Antartic sea-ice expansion

R Bintanja

Important role for ocean warming and increased ice-shelf melt in Antartic sea-ice expansion

R.Bintanja, G.J. van Oldenborgh, S.S. Drijfhout, B.Wouters en C.A. Katsman

Er vindt opwarming plaats en ook de Oceaan warmt op. Het is dus niet vreemd dat alle gehanteerde modellen een afname van het Zuidpoolijs verwachten. Opvallend evenwel is dat het ijs op de Zuidpool toe- in plaats van afneemt. Hoe kan dit?

In dit artikel wordt een verklaring gegeven voor deze anomalie. De diepere lagen van het oceaanwater (200-1000 meter) warmen op en doen ijsschotsen aan de oppervlakte smelten. Vervolgens zorgt dit smeltwater voor een kouder wordende, frissere bovenlaag in de oceaan ( tot 200 meter). Door het koudere bovenwater ontstaat ijsvorming. De koelere bovenlaag sluit de toestroom van warmer water af. Zo kan het dat het Zuidpoolijs toch groeit. De verklaring wordt dus gezocht bij het smelten van ijsschotsen en niet, zoals vaak wel, bij dynamiek in de atmosfeer. Het effect van de atmosfeer op de ijsvorming is netto niet groot. Andere verklaringen voor de aanwas van het ijs zijn: toenemende dichtheid van de bovenlaag van de Oceaan en zuidelijker worden van de Zuidelijke oceaan westenwinden.

In de toekomst neemt deze ijsgroei verder toe. De tot nu toe gebruikte modellen keken niet naar de koeler wordende oppervlaktelaag van de Oceaan en voorspellen het ijsvolume op de Zuidpool dus verkeerd. Deze modellen voorspellen ook meer neerslag op de Zuidpool en daarmee stijging van het zeeniveau. In werkelijkheid blijft de neerslag op het ijs bijna gelijk.

Bibliografische gegevens

R Bintanja. Important role for ocean warming and increased ice-shelf melt in Antartic sea-ice expansion
Journal: knmi document, Year: 2015

Niet gevonden wat u zocht? Zoek meer wetenschappelijke publicaties