Wetenschappelijke publicatie

Klimaatkamertest van de Gill R3 sonische anemometer/thermometer en de Licor 7500 H2O/CO2 sensor

A. Schuitmaker

In dit verslag staan de resultaten van de stage die uitgevoerd is bij het KNMI onder begeleiding van F.C. Bosveld (KNMI) en S.R. de Roode (TU Delft). Gedurende de stage is gekeken naar de calibratie van de Gill R3 en R3A sonische anemometer en de LI-7500, instrumenten die gebruikt worden op de meetmast Cabauw.

Resultaten van calibratiemetingen laten zien dat de Gill R3 en R3A sonische anemometer een grote gemeten temperatuur afwijking laten zien rond -5 oC. De temperatuur gevoeligheid is onderzocht in het gebied 10oC tot 40oC. De lineaire regressie laat zien dat de sonische anemometer voor alle relatieve vochtigheden een offset heeft. De gevoeligheid ligt voor alle gevallen dicht bij ´e´en en binnen de standaard fout marge. Verder zijn er in de klimaatkamer een aantal metingen verricht die lijken op de hysterese zoals waargenomen in de in-situ metingen.

Voor de calibratie van de LI-7500 is er gekeken naar in-situ observaties van 6 mei 2008 en observaties uit de klimaatkamer. De resultaten van operationele data en klimaatkamer laten een gevoeligheid zien van resectievelijk 1.05 en 0.96.

Bibliografische gegevens

A. Schuitmaker. Klimaatkamertest van de Gill R3 sonische anemometer/thermometer en de Licor 7500 H2O/CO2 sensor
KNMI number: TR-305, Year: 2009, Pages: 44

Download volledige publicatie

download PDF (1,57 MB)
Niet gevonden wat u zocht? Zoek meer wetenschappelijke publicaties