Wetenschappelijke publicatie

Kwaliteit statistische modelverwachtingen voor slecht zicht condities op luchthaven Schiphol (periode 1 juni 2008 - 1 juni 2011)

Rollende mistbank op Schiphol - 2e Kerstdag 2010 – foto: Peter J. de Vries
N Maat, H van Bruggen, D Vogelezang

In 2007-2008 heeft het KNMI in opdracht van het KDC (Knowledge & Development Centre) van luchthaven Schiphol een verbeterde verwachtingsmethode ontwikkeld voor slecht zicht condities op de luchthaven. Deze verbetering was onderdeel van het KDC-LVP project. Verificatie over de afgelopen 3 jaar heeft laten zien dat de kwaliteit van de kansverwachtingen die met de verbeterde methode zijn gemaakt hoog is. De kansverwachtingen blijken zeer betrouwbaar. Slecht zicht condities in LVP (BZO) fase A en B kwamen in de onderzochte periode vaker voor dan het klimatologische langjarige gemiddelde. De betrouwbaarheid van de kansverwachtingen is significant hoger dan de kansverwachtingen in de periode 2004-2007. Ook de analyse van resultaten in geval van een categorische keuze laten een beter resultaat zien dan de resultaten over de periode voorafgaand aan het KDC-LVP project.

Bibliografische gegevens

N Maat, H van Bruggen, D Vogelezang. Kwaliteit statistische modelverwachtingen voor slecht zicht condities op luchthaven Schiphol (periode 1 juni 2008 - 1 juni 2011)
Year: 2011

Download volledige publicatie

download PDF (435 KB)
Niet gevonden wat u zocht? Zoek meer wetenschappelijke publicaties