Wetenschappelijke publicatie

Verificatie van de SODAR bij Kerncentrale Borssele

I Holleman, FC Kroonenberg

De aanleiding voor het valideren van de SODAR waarnemingen van de Kerncentrale Borssele (KCB) is tweeledig. Ten eerste bestond er zowel vanuit KCB als vanuit de Nationale Kern Ongevallen bestrijding (NPK) geruime tijd de wens tot validatie. Dit met het oog op de kwaliteitseisen gesteld binnen beide organisaties. De directe aanleiding om tot validatie over te gaan heeft te maken met de laatste Nationale Staf Oefening nucleair (NSOn). In het Back Office Radiologische Informatie (BORI) ontstond discussie over de juistheid van de grenslaaghoogte die door KCB aan de Kernfysische Dienst(KFD) was doorgegeven.

De NSOn was de directe aanleiding voor deze validatie waaraan met hulp van het RIVM en vooral dankzij de meer dan bereidwillige medewerking van de KCB, middels deze rapportage, invulling is gegeven.

Dit rapport beschrijft de verificatie van de SODAR van Kerncentrale Borssele tegen het operationele weermodel van het KNMI, HIRLAM. De vergelijking tussen de SODAR gegevens en de HIRLAM profielen is uitgevoerd over de periode 1 November tot en met 30 November 2007. Over deze periode zijn de halfuurlijkse SODAR waarnemingen en de uurlijkse HIRLAM profielen verzameld en vergeleken. De resultaten van de vergelijking worden beschreven in het derde hoofdstuk en het laatste hoofdstuk geeft conclusies en aanbevelingen.

Bibliografische gegevens

I Holleman, FC Kroonenberg. Verificatie van de SODAR bij Kerncentrale Borssele
KNMI number: IR-2007-06, Year: 2007, Pages: 18

Download volledige publicatie

download PDF (786 KB)
Niet gevonden wat u zocht? Zoek meer wetenschappelijke publicaties