Uitleg over

IJs

IJs is bevroren water of de bevroren bovenste laag van water. De vorming en aangroei van natuurijs is een proces dat van verschillende factoren afhangt.

De vorming en aangroei van natuurijs is een uiterst ingewikkeld proces. Temperatuur, wind, bewolking en vochtigheid zijn van grote invloed. Ook de stroomsnelheid, diepte en ligging van het water spelen een belangrijke rol.

IJsvorming

Op stilstaand water vormt zich eerder ijs dan in een stromende rivier. Naarmate de waterplas dieper is, duurt het langer voordat ijsvorming optreedt. Onder bruggen gaat de ijsvorming langzamer, omdat de uitstraling daar minder sterk is. Ook onder een wolkendek gaat ijsvorming langzamer. Bewolking tempert 's nachts de afkoeling, maar beschermt het ijs overdag tegen de warme zon.

Effect droge lucht

Is de lucht droog, dan is ook de verdamping groot. Verdamping onttrekt veel warmte aan het water. Onder die omstandigheden zal het ijs ook bij een luchttemperatuur van iets boven het vriespunt aangroeien. In vochtige lucht is dat niet het geval. Bij temperaturen boven nul komt water op het ijs te staan.

Effect wind

Wind versnelt het bevriezingsproces in de regel. De warmte die vrijkomt bij bevriezing wordt dan snel afgevoerd. Waait het echter hard, dan wordt de bevriezing juist vertraagd. Dit komt omdat het water dan goed mengt en het warme bodemwater omhoog komt. Dit veroorzaakt de voor schaatsers verraderlijke wakken.

Sneeuw belemmert de aangroei van ijs (Bron: Jannes Wiersema)

Effect sneeuw

Onder een laag sneeuw groeit het ijs in de regel minder snel aan. Het gewicht van de sneeuw kan het ijs onder water duwen. Verse sneeuw is bovendien een goede isolator en slechte geleider. Vrieskou dringt slecht door de sneeuw heen wat verdere bevriezing van het ijs tegenhoudt.

 

Andere factoren

Ook niet-meteorologische factoren zoals grote groepen watervogels, waterdieren, spuien, bemaling of verontreiniging de ijsvorming belemmeren.

Meer uitleg over

  • Onheilspellende wolkenluchten die buien aankondigen (Bron: Robert Hoetink)

    Bewolking

    In de actuele waarnemingen en weerrapporten geeft het KNMI bewolking weer als onbewolkt, licht bewolkt, half bewolkt of zwaar bewolkt.
  • Schaatsers op natuurijs (foto: Jannes Wiersema)

    IJsdikte en schaatsijs

    De ijsdikte van natuurijs is voor schaatsers heel belangrijk. Wanneer is natuurijs dik genoeg om op te schaatsen?
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over