fietser loopt door hoogwater in deventer
Foto: Mischa Keijser
Uitleg over

Klimaatnormalen 1991-2020

Het KNMI berekent om de tien jaar langjarige gemiddelden ('normalen') voor de KNMI-stations. De normalen worden gepubliceerd in de vorm van tabellen, kaarten en grafieken.

Bekijk de animatie over de klimaatnormalen, het gemiddelde weer in Nederland over de periode 1991-2020.

Weer en klimaat zijn niet hetzelfde. Het weer is de toestand van de atmosfeer op een bepaald moment. Het klimaat geeft de kenmerken van het weer gedurende een langere periode, meestal dertig jaar. De beschrijving van een klimaat bestaat niet alleen uit gemiddelden, maar ook uit afwijkingen van die gemiddelden (extremen) en de kans dat deze afwijkingen voorkomen. Een klimaat is niet stabiel, het kan door natuurlijke en menselijke invloeden veranderen.

Klimaatviewer met normalen

Om ons klimaat te beschrijven berekent het KNMI om de tien jaar de langjarige gemiddelden ('normalen') voor een groot aantal KNMI-stations. De normalen worden berekend voor een aantal meteorologische grootheden zoals temperatuur en neerslag over een periode van dertig jaar. Het meest recente tijdvak is 1991-2020. Eerdere tijdvakken zijn 1981-2010, 1971-2000, 1961-1990 enzovoort. Deze klimaatviewer laat de kaarten, grafieken en tabellen voor het klimaat in de periodes 1991-2020 en 1981-2010 in Nederland zien. 

Klimaatdashboard toont klimaatverandering

Door een langjarig gemiddelde te berekenen, kunnen we het weer van nu vergelijken met dat in het verleden. Het vergelijken van normalen is één manier om klimaatverandering in beeld te brengen. Een andere manier is bijvoorbeeld om de trend van de jaartemperatuur in kaart te brengen. De normalen en de trend zijn te zien op het klimaatdashboard.

Meer uitleg over

  • De eerste zachte dag met een hoogste temperatuur van 15 graden of meer valt soms al in januari of februari ©KNMI

    Zachte dagen

    Een maximumtemperatuur van 15 graden of meer wordt een zachte dag genoemd. Een temperatuur van 15 graden kan soms al in januari of februari voorkomen.
  • Molen bij mooi weer (Bron: Jannes Wiersema)

    Mooi-weerdagen

    Mooi weer is subjectief. Voor een zeiler moet het waaien, een fietser houdt juist niet van tegenwind en aan het strand willen we zon en aangename warmte.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over