fietser toont knmi weer app op smartphone
©KNMI/Tineke Dijkstra
Uitleg over

KNMI weer app

De laatste update van onze app was 14 januari 2022. Het KNMI bouwt aan een nieuwe app! De huidige app wordt niet meer verbeterd. Veelgestelde vragen over de weer app.

Waar kan ik de app downloaden?

Zoek in de App store of Play store op KNMI. Kies voor de app KNMI weer.

Download de app voor Android
Download de app voor iOS

Wanneer krijgt de app een nieuwe update?

De laatste update was 14 januari 2022. De app heeft een nieuw design en er is een aantal nieuwe functionaliteiten toegevoegd. In plaats van deze app te verbeteren, zijn we bezig met het bouwen van een nieuwe KNMI app. Halverwege 2024 verwachten we een eerste versie uit te brengen.

Ik heb de KNMI app al, maar deze opent niet meer?

Het kan zijn dat u de app opnieuw moet downloaden. Verwijder de app van uw telefoon en download de app opnieuw in de App store of Play store.

Hoe voeg ik een plaats toe?

Klik onderin het menu op zoek stad (afbeelding 1). U kunt zoeken op alle gemeenten in Nederland. Als u uw eigen plaats niet kunt vinden, wordt automatisch de dichtstbijzijnde gemeente getoond. Klik vervolgens de plaats aan en u ziet een preview. Klik onderaan op Toevoegen om de plaats definitief toe te voegen. Het is mogelijk meerdere plaatsen toe te voegen. 

Waarom kan ik mijn plaats niet vinden? 

De app zoekt automatisch de dichtstbijzijnde gemeente. Voorbeeld: als u Bilthoven invult, toont de app De Bilt.

Hoe verwijder ik een plaats uit mijn favorieten?

Klik onderin op Zoek stad, hier ziet u een overzicht van toegevoegde steden. Klik op de rode verwijder-knop om een plaats te verwijderen. Klik bij het gebruik van een iPhone eerst op Aanpassen om de rode verwijder-knoppen zichtbaar te maken. Het is vanuit hier ook mogelijk om de volgorde van plaatsen te wijzigen door ze naar boven over beneden te slepen. 

Welke meldingen kan ik instellen? En hoe doe ik dat?

Klik onderin op Instellingen. Vervolgens klikt u op Meldingen. U kunt kiezen uit Dagelijkse verwachtingen en Waarschuwingen. Bij Dagelijkse verwachtingen (zie afbeelding 2) kunt u een melding per plaats instellen en ook kiezen op welk tijdstipt u deze melding wilt ontvangen. Bij Waarschuwingen (zie afbeelding 2) kunt u kiezen of u alle waarschuwingen (code geel, oranje en rood) wilt ontvangen of een selectie daaruit. U kunt dit ook aangeven voor welke provincie(s) u een waarschuwing wilt ontvangen en op welk moment van de dag. 

Hoe kan ik een eigen waarneming toevoegen?

Onderin het menu vindt u een knop Waarnemingen, hiermee kunt u uw eigen waarneming toevoegen en helpt u ons om waarschuwingen en verwachtingen te verbeteren. Klik op Waarnemingen en kies het icoontje dat het weertype op uw locatie het beste weergeeft. U wordt vervolgens gevraagd naar een locatie, datum en tijd waarna u uw waarneming kunt doorsturen. Het KNMI voert geen controle uit op de waarnemingen en is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze data.

screenshot KNMI weer app
Afbeelding 1: Zoek stad of gemeente
screenshot KNMI weer app
Afbeelding 2: Meldingen

Hoe zie ik of er een waarschuwing uitstaat?

Als er een code geel, code oranje of code rood uitstaat, ziet u dat meteen als u de app opent onder het radarbeeld. U kunt ook onderin op Waarschuwingen klikken om een overzicht van uitstaande waarschuwingen te bekijken (afbeelding 3). 

Wat betekenen de kleurcodes (waarschuwingen)?

In het artikel KNMI waarschuwingen vindt u meer uitleg over de kleurcodes en wanneer deze gegeven worden.

Hoe lang van tevoren worden waarschuwingen gegeven?

We geven waarschuwingen tot 48 uur vooruit. Waarschuwingen zijn beschikbaar per dag. 

Kan ik ook ergens de uitgebreide verwachting in tekst lezen?

De uitgebreide verwachtingstekst is opgenomen in de meerdaagse tabel. Klik op het pijltje naast de eerste dag om deze uit te klappen (zie afbeelding 4). Dit is de verwachting voor het hele land, niet voor de geselecteerde gemeente.

Waar kan ik meer informatie over de verwachte neerslag vinden?

Het KNMI registreert o.a. temperatuur en neerslag en laat dit zien in de app en op de website. Voor de radarbeelden op de app is sinds september 2021 het niet meer toegestaan hier een vooruitblik aan te koppelen, conform de informatie op de website. Bij het openen/aanklikken van de neerslagkaart in de app zal de (eventuele) neerslag zichtbaar zijn in het verleden en tot op dat moment. Uren die volgen zijn niet meer zichtbaar. Wij vinden dit ook een gemis. Als u hier vragen over heeft, verwijzen we u naar het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. 

Hoe moet ik het neerslagkaartje lezen?

Het kaartje toont de neerslagzones boven Nederland (zie afbeelding 5). De rode stip in het kaartje is de positie van de favoriete plaats. De grafiek geeft de neerslag weer van je favoriete plaats. Door op het kaartje te toetsen start of stop je de film. De witte stip in de tijdschaal onder het kaartje geeft aan waar de neerslagverwachting begint. In de tijdschaal kunt u heen en weer bewegen in de tijd.

Als ik de app open, zie ik geen kaartje. Hoe kan dat?

De kaart van Nederland kunt u in- en uitvouwen door op het pijltje rechtsbovenin de neerslagradar-balk te klikken. 

screenshot KNMI weer app
Afbeelding 3: Waarschuwingen
screenshot KNMI weer app
Afbeelding 4: Uitgebreide verwachtingstekst
screenshot KNMI weer app
Afbeelding 5: Neerslagkaart

Tot hoever in de toekomst gaat de weersverwachting?

Onder de tabel met de verwachting per dag voor de komende dagen staan drie grafieken (zie afbeelding 6). Hierin staan voor de komende 14 dagen de verwachte maximum temperatuur, de verwachte minimumtemperatuur en de verwachte neerslag. In de grafieken staan ook de 90% zekerheidsbanden (in kleur) en het langjarig gemiddelde (stippellijn). 

Hoe moet ik de grafieken lezen?

De grafieken tonen voor de komende 14 dagen de verwachte maximum temperatuur, de verwachte minimumtemperatuur en de verwachte neerslag (zie afbeelding 6). In de grafieken staan ook de 90% zekerheidsbanden (in kleur) en het langjarig gemiddelde (stippellijn). 

Is het mogelijk per uur de windsnelheid, windrichting, temperatuur en neerslagkans te zien?

Deze gegevens verschijnen als u op het icoontje in de uurtabel klikt (zie afbeelding 7).

Is het mogelijk om te zien welke windkracht en windrichting er de komende dagen verwacht wordt?

Deze gegevens verschijnen als u op het icoontje van de betreffende dag in de tabel klikt (zie afbeelding 8).

Waarom kan ik ook op plaatsen in België en Luxemburg zoeken en niet in andere landen?

De app is een samenwerking tussen het KNMI en het KMI, het nationale weerinstituut in België.

screenshot KNMI weer app
Afbeelding 6: 14-daagse verwachting
screenshot KNMI weer app
Afbeelding 7: Uurgegevens
screenshot KNMI weer app
Afbeelding 8: Daggegevens
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over