Uitleg over

Nat voorjaar na El Niño

Na een winter met een sterke El Niño krijgen wij steevast te maken met een nat voorjaar.

Er bestaat een duidelijk verband tussen sterke El Niño's en de regenval in het eropvolgende voorjaar in een deel van West- en Midden-Europa. Dat blijkt uit onderzoek van het KNMI met gegevens over een periode van anderhalve eeuw. El Niño is een verschijnsel waarbij de temperatuur van zeewater in de Stille Oceaan opwarmt.

De grootste effecten in ons voorjaar zijn in het westen van de Stille Oceaan. Langs de evenaar gaat het meer regenen en 10°-15° ten noorden en ten zuiden ervan wordt het droger. ©KNMI

Strook met nat voorjaar

Het natte voorjaar komt voor in een strook die zich uitstrekt over Zuid-Engeland, Noord-Frankrijk, Nederland, België en Duitsland en voor een gebied rond Kiev. Het verband is eerder al gesuggereerd op basis van een beperkt aantal gegevens over de periode 1950-1995. Het is nu aangetoond met de gegevens vanaf 1856.

Indirect invloed op Europa

De belangrijkste gevolgen van El Niño zijn droogte in Indonesië en regen in de woestijnen van Zuid-Amerika. Ook op grotere afstand in Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en India raakt het weer van slag. Naar nu blijkt ondervindt ook het weer in Europa indirect invloed van El Niño.

Nat voorjaar Nederland

Ons natte voorjaar houdt waarschijnlijk verband met temperatuurafwijkingen in Zuidoost Azië. Dit is een vertraagd gevolg van El Niño. Deze temperatuurverandering beïnvloedt de ligging van hoge- en lagedrukgebieden. Als gevolg hiervan neemt de voorjaarsneerslag langs de 50e breedtegraad toe. Nederland ligt hier ook aan.

Dit verklaart het natte voorjaar van 1998. Vooral maart en april waren toen in De Bilt zeer nat en horen bij de natste drie van de twintigste eeuw. In de winter die hieraan voorafging was sprake van één van de sterkste El Niño's van de eeuw. Ook het zeer natte voorjaar in 1983 werd voorafgegaan door een sterke El Niño. Voor 1878 geldt hetzelfde verhaal. Na alle El Niño-jaren sinds 1856 blijkt het voorjaar in Nederland aan de natte kant te zijn.

Meer uitleg over

  • De rookpluim van de Etna op 28 oktober 2002 gezien door de Medium Resolution Imaging Spectrometer (MERIS) aan boord van ESA's Envisat satelliet

    Vulkaanstof

    Vulkanen met zeer krachtige uitbarstingen kunnen een wolk vulkaanstof zeer hoog in de atmosfeer brengen. Vulkaanstof kan jarenlang van invloed zijn op het klimaat.
  • Broeikasgas kooldioxide

    Broeikasgas kooldioxide

    Kooldioxide is na waterdamp het belangrijkste broeikasgas. Het is zeer waarschijnlijk grotendeels verantwoordelijk voor de recente opwarming van het klimaat.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over