Uitleg over

Windrozen

De windroos laat zien hoe vaak de wind uit een bepaalde richting komt. Hierbij zijn de richtingen opgedeeld in twaalf klassen van 30 graden.

Hoe langer een staafje, des te vaker komt de wind uit de bijbehorende richtingsklasse. In de windroos is een schaal weergegeven waarmee de procentuele frequentie kan worden afgelezen. De staafjes tezamen inclusief de variabele winden en windstiltes (stil/var) tellen op tot 100 procent.

De breedte van de staafjes geeft informatie over hoe hard het gewaaid heeft. Er worden drie snelheidsklassen gehanteerd: 1-2 Beaufort, 3-4 Beaufort en 5 Beaufort en meer. Een tabel is beschikbaar voor het omrekenen van de windschaal van Beaufort naar andere eenheden.

De windroos is opgebouwd uit uurgemiddelde windsnelheden en gemiddelde windrichtingen over de laatste tien minuten van ieder uurvak.

Gekozen kan worden uit een beperkt aantal stations.

De windrozen worden automatisch dagelijks opnieuw aangemaakt. Eventuele fouten in de data kunnen de eerste dagen nog worden verbeterd waardoor de windrozen wijzigen. De windrozen zijn een maximaal een jaar beschikbaar.

 

Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over