Uitleg over

Zware windhozen in Chaam en Tricht 1967

Op zondag 25 juni 1967 werden Chaam in Brabant en Tricht in de Betuwe getroffen door voor ons land zeldzaam zware windhozen.

Een windhoos is een snel draaiende kolom lucht onder een onweersbui die als een slurf over het aardoppervlak trekt. De windsnelheden bij de windhoos kunnen oplopen tot enkele honderden kilometers per uur, waardoor een spoor van vernielingen wordt getrokken.

Windhoos van 25 juni 1967 enkele seconden voordat bij het verkeersplein een loods verwoest wordt en vervolgens een aantal auto's op het middenterrein wordt geworpen. Let op het effect van de wind op de boomgroepen
Windhoos van 25 juni 1967 enkele seconden voordat bij het verkeersplein een loods verwoest wordt en vervolgens een aantal auto's op het middenterrein wordt geworpen. Let op het effect van de wind op de boomgroepen. (Bron: A.C. Frenks, R.M. Blewanus)
Herdenkingsbord bij Tricht
Herdenkingsbord bij Tricht (Bron: Harry Geurts)

Zware onweersbuien die windhozen kunnen veroorzaken ontstaan in een overgangsgebied dat zeer warme en vochtige lucht scheidt van veel koelere lucht. Bovendien moet het op grote hoogte in de atmosfeer hard waaien. Op de rampzalige dag werd vóór het onweersgebied uit droge lucht aangevoerd, waardoor een unieke combinatie van drie luchtsoorten ontstond.

Ochtendwaarschuwing

Daags tevoren waren in Frankrijk al zware windhozen voorgekomen. Het buiengebied zou ons land op het warmste moment van de dag in de namiddag bereiken. Daarom werd al in de vroege ochtend in het weerbericht via de radionieuwsdienst voor het eerst in de geschiedenis een waarschuwing gegeven voor windhozen.

Gevolgen tornado

Helaas is die verwachting werkelijkheid geworden en die zondagmiddag trof de windhoos eerst het Belgische Oostmalle om vervolgens een spoor van vernielingen achter te laten via Chaam en Tricht. In Chaam trok de slurf onder meer over een café en een camping. In Tricht werd een woonwijk met de grond gelijk gemaakt. Zeven mensen vonden de dood, 32 raakten gewond en een derde van de 1500 Trichtenaren werd in 15 seconden dakloos.

In de verre omtrek, tot voorbij Gorinchem, vielen brokstukken, golfplaten en graspollen die in de hoos waren opgezogen. Volgens het KNMI hadden de windhozen de kracht van Amerikaanse tornado's.

Het noodweer riep herinneringen op aan de ramp die op 10 augustus 1925 Borculo teisterde. Twee jaar na 'de cycloon van Borculo', zoals die wel wordt genoemd, werd het oosten van Gelderland getroffen door zware hozen. In augustus 1950 vielen de bossen op de Veluwe ten prooi aan een zware hoos.

Meer uitleg over

  • Schematische afbeelding van een tsunami

    Tsunami

    Een tsunami is een vloedgolf veroorzaakt door een krachtige aardbeving onder zee.
  • Kyrill op 18 januari 2007 was een van de zwaarste stormen van de laatste jaren (Bron: WPI/KNMI/Jacob Kuiper)

    Storm Kyrill van januari 2007

    Op 18 januari 2007 werd West-Europa getroffen door Kyrill, één van de zwaarste stormen in Europa van de laatste decennia. Zeker 60 mensen kwamen om.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over