April 1999

Zeer zacht, zonnig met ongeveer de normale hoeveelheid neerslag

Gemiddeld was deze maand met een temperatuur van 9,8°C tegen een langjarig gemiddelde van 8,0 °C zeer zacht. Vooral het begin van de maand was voor de tijd van het jaar buitengewoon zacht door toedoen van de hoge nachttemperaturen.
Met een gemiddelde minimumtemperatuur van 6,9 °C, tegen 2,5 °C normaal, waren de eerste tien dagen, op het overeenkomstige tijdvak in 1985 na, het één na warmste van deze eeuw.
Na dit zeer zachte begin veroorzaakten depressies, die zich in de directe omgeving van ons land ophielden, zeer wisselvallig en koud weer. Van 14 tot en met 20 april kwam het dagelijks ergens in ons land tot vorst.
In De Bilt kwamen deze maand in totaal vier vorstdagen voor tegen vijf normaal. De eerste warme dag ( maximum 20.0 °C of hoger) van dit jaar werd er op 2 april genoteerd, met 20,8 °C, wat tevens tezamen met 26 april de hoogste waarde was voor deze maand. In totaal kwamen er twee warme dagen voor; tevens de normaal.
In het land werd de hoogste temperatuur, 21,8 °C, gemeten op 2 april te Soesterberg, en op 26 april in Hoek van Holland en Arcen(Noord-Limburg). De laagste temperatuur werd gemeten op de vliegbasis Twenthe met -3,1 ° C op 19 april.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt


De neerslag viel voornamelijk in de vorm van buien. Van 13 tot en met 19 april kregen de buien een steeds winterser karakter en kwam er bijna iedere dag ergens in ons land onweer voor. Op 13, 14 en 15 april vielen er zelfs veelvuldig sneeuwbuien met tijdens die buien temperaturen van nauwelijks boven nul. Tijdelijk vormde er zich dan ook plaatselijk een sneeuwdek. In Overijssel en Drenthe op 14 april ca. 5 cm; in het uiterste zuiden van Limburg op 15 april zelfs ca. 10 cm. De laatste dagen van de maand waren vrijwel overal droog. Landelijk viel gemiddeld 54 mm tegen 50 mm normaal. De hoogste maandsom werd gemeten in Hoogeveen met 72 mm. De kleinste hoeveelheid, 37 mm op Terschelling. De totale maandsom, in De Bilt gemeten, kwam uit op 62 mm tegen 52 mm normaal.

Door onder andere enkele zeer zonnige dagen, in het begin en aan het einde, was de maand met landelijk 183 uren zon tegen 154 normaal, zonnig. Het somberst was het te Westdorpe(Zeeuws-Vlaanderen) met 156 uren zon; het zonnigst was het in Den Helder. Daar scheen de zon 212 uren.
In De Bilt scheen de zon 184 uren tegen 153 normaal. Het aantal zonloze dagen bedroeg er twee tegen vier normaal.

Vorig jaar april bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 9.4 °C, de hoeveelheid neerslag 98 mm en het aantal uren zon 91.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1961-1990.
De normalen in de grafieken hebben betrekking op het tijdvak 1971-2000.
De Bilt, 3 mei 1999 - nr 5