November 1999

Zacht, droog en zonnig

Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 6,7°C tegen een langjarig gemiddelde van 5,9 °C was november 1999 zacht. Alleen in het midden van de maand was er sprake van winters weer. Gedurende deze periode kwam het op verschillende plaatsen in het land

Bijna dagelijks tot lichte vorst in de nacht. Op 15 en 16 november vroor het plaatselijk zelfs matig (minimumtemperatuur kleiner of gelijk aan -5,0 °C).
Op 13 november werd in De Bilt de eerste vorstdag (dag met een minimumtemperatuur van kleiner dan 0,0 °C) na het zomerseizoen opgetekend.
In totaal telde deze maand er zes vorstdagen tegen zeven normaal. De laagste temperatuur in De Bilt was -4,1 °C op 15 november; de hoogste temperatuur, 17,1 °C, op 1 november.
Landelijk werd de hoogste temperatuur gemeten in Ell (Midden-Limburg) en Arcen (Noord-Limburg) op 1 november met 18,0 °C, de laagste temperatuur werd gemeten op de vliegbasis Volkel met -6,5 °C op 16 november.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met een gemiddelde hoeveelheid neerslag van 60 mm tegen 80 mm normaal was deze maand landelijk bezien droog. Tijdens de koude periode in het midden van de maand, viel de neerslag regelmatig in de vorm van winterse buien. Plaatselijk vormde er zich tijdelijk een sneeuwdek. In de ochtend van 18 november werd er plaatselijk op de Veluwe en in Oost-Brabant en Noord-Limburg een sneeuwdek gemeten van ruim 5 centimeter, dat overigens op dezelfde dag weer grotendeels wegsmolt. In De Bilt viel in totaal 60 mm, tegen 81 mm normaal.
Landelijk werd met 88 mm, de grootste maandsom gemeten op het vliegkamp Valkenburg (bij Den Haag); de kleinste hoeveelheid, 31 mm, in Ell (Midden-Limburg).

Ondanks de sombere laatste week was deze maand in totaal toch zonnig. Over het land genomen scheen de zon 76 uur tegen 55 uur normaal. Het zonnigst was het in Vlissingen en Berkhout (Noord-Holland) met 85 uren zon; het somberst was het in Arcen (Noord-Limburg) met 63 zonuren. In De Bilt scheen de zon 74 uur tegen een langjarig gemiddelde van 55 uur. Het aantal zonloze dagen bedroeg er deze maand zes tegen 12 dagen normaal.

Vorig jaar november bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 3.7 °C, de hoeveelheid neerslag 140 mm en het aantal uren zon 77.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1961-1990.
De normalen in de grafieken hebben betrekking op het tijdvak 1971-2000.
De Bilt, 1 december 1999 - nr 14