Februari 2000

Zeer zacht, zeer nat, maar ook zeer zonnig

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 5,9 °C tegen een langjarig gemiddelde van 2,5 °C, was de maand zeer zacht. Meestentijds stond ons land dan ook onder invloed van een sterke westelijke stroming waarmee zachte maritieme lucht werd aangevoerd. Vooral het eerste deel en de laatste dagen van de maand waren zeer zacht. Zo waren de eerste 10 dagen van de maand met een gemiddelde temperatuur van 7,5 °C de op twee na zachtste overeenkomstige periode in de afgelopen 100 jaar.

Alleen de eerste 10 dagen van februari in 1957 en 1990 waren nog zachter met respectievelijk 8,2 °C en 7,9 °C.
De landelijk hoogste temperatuur werd op het einde van de maand gemeten namelijk op 27 februari. Op die dag werd in Westdorpe (Zeeuws-Vlaanderen) een temperatuur van 14,6 °C gemeten. Opvallend was, dat deze waarde rond middernacht gemeten werd en niet midden op de dag. De landelijk laagste temperatuur werd gemeten op de vliegbasis Twenthe met op 21 februari een temperatuur van -5,8 °C.
In De Bilt werd de hoogste temperatuur in de vroege ochtend van 28 februari gemeten met 12,7 °C; de laagste temperatuur - 3,7 °C op 21 februari.
In totaal kwamen er zes vorstdagen (dagen met een minimumtemperatuur van kleiner dan 0,0°C) voor tegen 14 dagen normaal. IJsdagen (dagen waarop het gedurende het gehele etmaal vriest) kwamen niet voor. Normaal telt februari drie ijsdagen.
 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Geregeld trokken neerslaggebieden over ons land waardoor er voor een februarimaand een boven normale hoeveelheid neerslag is gevallen. Landelijk bezien viel 92 mm neerslag tegen 48 mm normaal. Daarmee was deze maand zeer nat.
De maandsommen liepen uiteen van 118 mm in Deelen (bij Arnhem) tot 59 mm in Lauwersoog (Noord-Groningen)
In De Bilt viel in totaal 102 mm tegen 49 mm normaal.

Ondanks het sterk wisselvallige weer was de maand met een landelijk gemiddelde van 104 uren zonneschijn tegen 75 uren zon normaal, zeer zonnig. Dit kwam omdat de neerslaggebieden voornamelijk in de avond en nacht over ons land trokken, waardoor er overdag regelmatig ruimte was voor de zon.
Het zonnigst was het met 177 uren zon op het vliegkamp Valkenburg (bij Den Haag) en in Lauwersoog. Het somberst waren Rotterdam en Maastricht met 94 zonuren.
In De Bilt scheen de zon 107 uur tegen 77 uur normaal.
In totaal kwamen er twee zonloze dagen voor, tegen negen dagen normaal.

Vorig jaar februari bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 3.1 °C, de hoeveelheid neerslag 70 mm en het aantal uren zon 95.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1961-1990.
De normalen in de grafieken hebben betrekking op het tijdvak 1971-2000.
De Bilt, 1 maart 2000 - nr 2