Januari 2000

Zacht, droog en zonnig

Gedurende een groot deel van de maand werd het weer bepaald door hogedrukgebieden. Desondanks was deze wintermaand, met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 4,3 °C tegen 2,2 °C, zacht. Dit werd veroorzaakt doordat de hogedrukgebieden zich voornamelijk ophielden ten westen van ons land. Hierdoor werd met een in hoofdzaakwestnoordwestenwind relatief zachte en vochtige zeelucht naar onze omgeving getransporteerd. Slechts sporadisch wist koude lucht vanaf het continent ons land te bereiken. Tijdens zo'n koude periode daalde de temperatuur in de vroege ochtend van 24 januari op de vliegbasis Twenthe naar -11,3 °C, wat tevens de landelijk laagste gemeten temperatuur was. De landelijk hoogste temperatuur, 12,2 °C, werd op 31 januari gemeten in Gilze-Rijen. In De Bilt werd de hoogste temperatuur gemeten op 29 januari met 11,3 °C; de laagste temperatuur - 7,7 °C op 24 januari. In totaal kwamen er 10 vorstdagen (dagen met een minimumtemperatuur van kleiner dan 0,0°C) voor tegen 14 dagen normaal. IJsdagen (dagen waarop het gedurende het gehele etmaal vriest) kwamen niet voor. Normaal telt januari vier ijsdagen.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Door de hogedrukgebieden in onze omgeving was januari droog. Ondanks het natte eind van de maand - plaatselijk viel op 29 januari meer dan 25 mm - kwam landelijk bezien de maandsom uiteindelijk op 47 mm neerslag tegen 67 mm normaal. De maandsommen liepen uiteen van 69 mm in Maastricht tot 30 mm in Vlissingen. In De Bilt viel 41 mm tegen 66 mm normaal.

Regelmatig was het weer door de aanvoer van zachte, vochtige zeelucht, somber. Het aantal zonloze dagen bedroeg in De Bilt 13 tegen 14 normaal. Er kwamen echter ook zeer zonnige dagen voor, waardoor het aantal uren zon gemiddeld over het land uitkwam op 62 uur. Normaal telt januari 44 uren zon. Het zonnigst was het in Vlissingen met 74 uren zon, het somberst was Hupsel in de Achterhoek met
43 zonuren. In De Bilt scheen de zon 56 uur tegen 47 uur normaal. Vorig jaar januari bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 5,2 °C, de hoeveelheid neerslag 96 mm en het aantal uren zon 66.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1961-1990.
De normalen in de grafieken hebben betrekking op het tijdvak 1971-2000.
De Bilt, 1 februari 2000 - nr 1