September 2000

Zeer warm, nat en aan de sombere kant

Gedurende een groot deel van de maand werd het weer beïnvloed door luchtstromingen afkomstig van zuidelijke breedten. Hiermee werd warme maar, in de loop van de maand, ook steeds vochtigere lucht aangevoerd. In De Bilt bedroeg de gemiddelde temperatuur 15,8 °C tegen 14,0 °C normaal. Het aantal warme dagen (max. temp.=> 20 °C) was hoog. Deze maand werden er 18 geteld tegen negen normaal. Zomerse dagen(max. temp. => 25 °C) kwamen er niet voor. Normaal telt september één zomerse dag. In De Bilt werd de hoogste temperatuur gemeten op 11 september met 23,9 °C; de laagste temperatuur 8,8 °C op 17 september.
De landelijk hoogste temperatuur werd gemeten in Maastricht met 27,1 °C op 12 september. De laagste temperatuur, 6,5 °C, werd op 22 september gemeten in Volkel.
 

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt


Lagedrukgebieden lagen voornamelijk ten westen van ons land. De daarbij behorende regengebieden stagneerden of vertraagden regelmatig boven onze omgeving en dan voornamelijk boven de noordoostelijke helft van het land. Daar werd dan ook de meeste neerslag gemeten. Zo viel er van 20 september 's middags tot 21 september 's avonds vrijwel onafgebroken neerslag, waardoor plaatselijk ruim 40 mm regen werd afgetapt. De laatste dagen van de maand viel voornamelijk in de westelijke helft van het land, door een stagnerend regengebied, langdurig neerslag.
Landelijk bezien viel 82 mm tegen 69 mm normaal. De maandsommen liepen uiteen van 112 mm in Leeuwarden tot 52 mm in Gilze -Rijen.
De Bilt ving 69 mm op tegen 67 mm normaal.
In de nacht van 15 op 16 september trok een zomers aandoend onweer met veel ontladingen, windstoten en plaatselijk hevige regenval over ons land. Plaatselijk zorgde dat voor veel overlast door onder andere blikseminslagen.

De zuidelijke luchtstroming was regelmatig ook erg vochtig. Hierdoor was er veel bewolking en viel het met de zon wat tegen. Met landelijk 125 uren zon tegen 136 zon-uren normaal, was september aan de sombere kant. Het zonnigst was het in Vlissingen met 136 uur; het somberst in Hupsel met 106 uur.
In De Bilt scheen de zon 115 uur; het aantal zonloze dagen bedroeg er drie tegen twee dagen normaal.


Vorig jaar was september in De Bilt met een gemiddelde temperatuur van 17,4 °C de warmste september in bijna 300 jaar, de hoeveelheid neerslag bedroeg toen 68 mm en het aantal uren zon 149.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1961-1990.
De normalen in de grafieken hebben betrekking op het tijdvak 1971-2000.
De Bilt, 2 oktober 2000 - nr 12