April 2001

Vrijwel normale temperatuur, nat en aan de sombere kant

De gemiddelde temperatuur was in De Bilt met 8,3 °C vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 8,0 °C.

De eerste 11 dagen werd met een overwegende zuid- tot weststroming zachte lucht naar ons land getransporteerd. De eerste warme dag van het jaar (maximum 20 °C of hoger) werd in De Bilt op 2 april genoteerd, met 22,2 °C, wat tevens de hoogste waarde was van deze maand. De landelijk hoogste temperatuur, 23,3 °C, werd ook op 2 april gemeten te Eindhoven.

In de nacht van 11 op 12 april werd op uitgebreide schaal noorderlicht waargenomen.


Van 12 tot en met 23 april werd met een overwegende noordweststroming koude en vochtige lucht aangevoerd. In de vroege ochtend van 14 april vroor het in De Bilt -4,3 °C en in Gilze-Rijen -6,8 °C, respectievelijk in De Bilt en landelijk de laagste waarde van deze maand. In de middag en avond viel met name in het binnenland langdurig sneeuw. Plaatselijk kon zich een sneeuwdek vormen van 1 tot 3 cm. Het weer op beide Paasdagen viel tegen. Er vielen buien en met een gure noordwestenwind werd het slechts 8 à 10 °C.

De laatste zeven dagen van de maand verliepen vrij zacht. Regelmatig viel er neerslag, soms in de vorm van zware buien vergezeld van onweer, hagel en windstoten. Fraai lenteweer was het op konninginnedag, waar in het zuidoosten van ons land, wederom een warme dag met temperaturen boven 20 °C werd geregistreerd.

In De Bilt kwamen deze maand in totaal vier vorstdagen voor (dagen met een minimumtemperatuur van kleiner dan 0,0 °C ) tegen vijf normaal.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Landelijk bezien viel 75 mm neerslag tegen 50 mm normaal. Daarmee was de maand nat. De maandsommen op de KNMI-stations liepen uiteen van 96 mm in Lelystad tot 47 mm in Lauwersoog. In De Bilt viel 87 mm tegen 52 normaal. De regen viel verspreid over de maand; op slechts vijf dagen was het in De Bilt gedurende het hele etmaal droog.

Vaak overheerste de bewolking deze maand. Met landelijk gemiddeld 146 uren zonneschijn tegen een langjarig gemiddelde van 154 was de maand aan de sombere kant. Alleen op 2, 21 en 22 april scheen de zon uitbundig. Het zonnigst was het op Terschelling met 196 uren zonneschijn, het somberst in Maastricht (Airport) met 110 uren.


In De Bilt scheen de zon 145 uren zon tegen 153 normaal. Het aantal zonloze dagen
was er slechts één tegen vier normaal.

Vorig jaar april bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 10,0 °C, de hoeveelheid neerslag 39 mm en het aantal uren zon 154.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1961-1990.
De normalen in de grafieken hebben betrekking op het tijdvak 1971-2000.
De Bilt, 1 mei 2001 - nr 5