December 2001

Koud, zeer zonnig met de normale hoeveelheid neerslag

De maandgemiddelde temperatuur in De Bilt is uitgekomen op 2,9 °C tegen een langjarig gemiddelde van 4,0 °C. Hiermee kan de maand als koud worden gekarakteriseerd. De eerste vijf dagen van december verliepen echter zeer zacht. Op 1 december werd de landelijk hoogste temperatuur van deze maand gemeten: 14,2 °C te Westdorpe (Zeeland).

Daarna was het tot en met de 18e onder invloed van een zeer krachtig en standvastig hogedrukgebied rustig en licht winters. Tijdens de nachten vroor het op veel plaatsen licht en soms matig. Op 15 en 17 december viel er bij temperaturen onder het vriespunt op veel plaatsen zeer lichte regen. Er ontstond op uitgebreide schaal verraderlijke gladheid door ijzelvorming. De rest van de maand stond een noordweststroming garant voor kwakkelweer. Korte koude perioden met winterse buien werden afgewisseld door zacht, regenachtig en winderig weer. De winterse buien lieten soms een sneeuwdek achter. In de vroege ochtend van 23 december vroor het boven een vers sneeuwdek plaatselijk streng. In Nieuw-Beerta (Groningen) kwam het zelfs tot zeer strenge vorst: -17,0 °C, tevens de landelijk laagste temperatuur van 2001. In De Bilt werden in totaal 2 ijsdagen genoteerd (dag met een maximum temperatuur kleiner dan 0,0 °C); precies het langjarig gemiddelde. Het aantal vorstdagen (dagen met een minimum temperatuur kleiner dan 0,0 °C) bedroeg er 18 tegen een langjarig gemiddelde van 12.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel 81 mm neerslag tegen 79 mm normaal. In De Bilt werd 94 mm geregistreerd tegen normaal 77 mm. De neerslag viel voornamelijk tijdens het tijdvak met zacht weer aan het begin van de maand en na 17 december. Met name het tijdvak van 6 tot en met 17 december verliep zeer droog met landelijk gemiddeld slechts 1 mm neerslag. 21 december was een zeer natte dag met landelijk bezien 15 mm neerslag. De maaandsommen liepen uiteen van 46 mm in Vlissingen tot 125 mm in Lauwersoog.

Over het land genomen scheen de zon 67 uren tegen 43 normaal. Daarmee is de maand zeer zonnig. Het zonnigst was het in Stavoren (Friesland) met 86 uren zon; het somberst in Hupsel (Gelderland) met 53 uren. In De bilt werden 65 uren zonneschijn geregistreerd tegen normaal 44 uren. Het aantal zonloze dagen bedroeg er 12 tegen 15 normaal. 7, 16 en 23 december waren fraaie dagen met landelijk gemiddeld ruim 5 uren zonneschijn.
 

Vorig jaar bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 5.1 C, de hoeveelheid neerslag 92 mm en het aantal zonuren 69.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 - 2000

De Bilt, 4 januari 2002 - nr 17