Januari 2001

Zonnig, aan de zachte kant en met de normale hoeveelheid neerslag

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 2.6 °C tegen neen langjarig gemiddelde van 2.2 °C was de maand aan de zachte kant. De eerste tien dagen verliepen zeer zacht, daarna volgde een winters tijdvak. Van 11 tot en met 21 januari daalde de temperatuur in bijna het hele land dagelijks tot onder het vriespunt.

De landelijk laagste temperatuur, -12,3 °C, werd gemeten in Soesterberg op 17 januari. Op dezelfde dag werd ook de laagste temperatuur in De Bilt bereikt; -9,0 °C. Op sommige plaatsen in het noorden van het land kwamen tijdens het winterse tijdvak vijf aaneengesloten ijsdagen voor (dagen waarop het gedurende het hele etmaal vriest). In De Bilt was dat op één dag het geval. Normaal telt men er vier ijsdagen in januari. In totaal kwamen in De Bilt 14 vorstdagen (dagen met een minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) voor tegen 14 dagen normaal. De laatste tien dagen van de maand waren aanvankelijk zacht maar aan het eind van de maand daalde de temperatuur naar waarden rond het langjarig gemiddelde. De landelijk hoogste temperatuur werd gemeten te Gilze-Rijen en Woensdrecht met 13,3 °C op 24 januari. Opvallend was dat deze waarde in de nanacht werd gemeten en niet midden op de dag. Ook in De Bilt werd met 11,9 °C op 24 januari de hoogste temperatuur van de maand gemeten.  

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met 66 mm tegen een langjarig gemiddelde van 67 mm viel gemiddeld over het hele land vrijwel de normale hoeveelheid neerslag. De laagste maandsom, 42 mm, werd afgetapt in Nieuw Beerta (Groningen). De hoogste maandsom, 95 mm, werd gemeten te Deelen (nabij Arnhem). In De Bilt viel 70 mm tegen 66 normaal. Met name 5 januari was met landelijk bezien 15 mm neerslag een natte dag. Van 18 tot en met 21 januari viel de neerslag veelal in de vorm van sneeuw. Met uitzondering van delen van Limburg en Zeeland kon zich in het hele land een sneeuwdek vormen. De maximale sneeuwdikte, 5 tot 10 cm, werd op de meeste plaatsen in de avond van 21 januari bereikt toen een actief sneeuwgebied over het land trok.

Gemiddeld over het land scheen de zon in januari 72 uur. Normaal telt januari 44 zonuren. Uitgesproken zonnige dagen waren 15, 16 en 17 januari met landelijk 6 à 7 uren zon. Het zonnigst was het in Vlissingen met 90 uren zon, het somberst was het in Eelde met 50 uren zon. In De Bilt scheen de zon 72 uur tegen 47 normaal. Het aantal zonloze dagen bedroeg er negen tegen 14 normaal.
 

Vorig jaar bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 4,3 °C, de hoeveelheid neerslag 41 mm en het aantal zonuren 56.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1961-1990.
De normalen in de grafieken hebben betrekking op het tijdvak 1971-2000.
De Bilt, 1 februari 2001 – nr 01