Juni 2001

Normale temperatuur, zonnig en landelijk gemiddeld droog

Juni was een vrij normale Hollandse zomermaand. Een langdurige zomerse periode kwam niet voor. De gemiddelde maandtemperatuur was in De Bilt met 15,2 °C precies gelijk aan het langjarig gemiddelde.


Aan het begin van de maand was het koel. 3 juni, 1e Pinksterdag, werd het overdag niet warmer dan 13 °C. Op sommige plaatsen kwam van 8 tot 10 juni in drie achtereenvolgende nachten vorst aan de grond voor. De landelijk laagste temperatuur werd gemeten te Twenthe met op 9 juni een temperatuur van 0,9 °C. Pas op 26 juni werd in De Bilt deze maand de zomerse grens van 25 °C bereikt. In totaal werden er twee zomerse dagen geregistreerd, normaal telt juni er vier. Het aantal zomerse dagen varieerde van nul in het noorden tot plaatselijk zeven in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Het aantal warme dagen (max. temp. tenminste 20,0 °C) bedroeg in De Bilt 15 tegen 13 normaal. In het zuiden van het land werd op 26 juni de tropische grens van 30 °C overschreden en de landelijk hoogste temperatuur van deze maand bereikt; 31,2 °C in Maastricht, Arcen (Limburg) en Wilhelminadorp (Zeeland).

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land was de maand droog met 50 mm tegen 67 normaal. De neerslag viel voornamelijk uit lokale, soms hevige buien. Door het buiige karakter liepen de neerslagsommen sterk uiteen.

De hoogste maandsom op een KNMI-station werd gemeten in Nieuw Beerta (Gr) met 111 mm. Andere plaatsen, onder andere langs de kust en in Midden-Limburg, tapten deze maand in totaal nauwelijks 30 mm af. Hoorn op Terschelling tapte met 25 mm het minst af. De Bilt registreerde deze maand 54 mm tegen 68 mm normaal. Natte dagen met landelijk 10 mm neerslag waren 2 en 15 juni. In de avond en nacht van 15 op 16 juni viel op het KNMI-neerslagstation Winschoten (Gr), tijdens enkele zware onweersbuien, 60 mm neerslag. 17 juni veroorzaakten traag trekkende buien plaatselijk wateroverlast, o.a. in Baarn en Harlingen. Bovendien werden op diverse plaatsen hozen gezien. Op 27 juni trok in de ochtend een actief onweerscomplex met talrijke ontladingen over het zuidwestelijk deel van het land. Op 30 juni raakten in Den Ham (Overijssel) 14 mensen lichtgewond door een blikseminslag.

Met landelijk gemiddeld 215 uren zon tegen 196 normaal was de maand zonnig. Er kwam een aantal zeer zonnige dagen voor. Op 14, 25 en 26 juni scheen de zon, over het hele land, zelfs meer dan 12 uur. Het aantal uren zonneschijn nam van west naar oost over het land af. Het zonnigst was het in De Kooy bij Den Helder met 253 zonuren. Het somberst was het in Arcen met 179 uren. In De Bilt werden 203 uren zonneschijn gemeten, tegen normaal 192 uren. Er kwamen geen zonloze dagen voor. Gemiddeld telt juni twee zonloze dagen.
 

Vorig jaar juni bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 16,0 °C, de hoeveelheid neerslag 60 mm en het aantal zonuren 232.

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1961-1990.
De normalen in de grafieken hebben betrekking op het tijdvak 1971-2000.
De Bilt, 2 juli 2001 - nr 8