November 2001

zacht, aan de zonnige en aan de natte kant

De laatste maand van de meteorologische herfst liet zich onder invloed van hogedrukgebieden vaak van haar rustige kant zien. Weerkundig het meest opvallend waren drie korte tijdvakken waarop met een noordstroming koude lucht werd aangevoerd. Deze koude speldenprikken konden niet verhinderen dat de maand zacht eindigde met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 7,1 °C tegen 6,2 °C normaal. De positieve afwijking ten opzichte van het langjarig gemiddelde was in het noordwesten van het land het grootst en nam naar het zuidoosten toe af. In Oost-Brabant en Limburg was november plaatselijk zelfs aan de koude kant. Zo registreerde Den Helder 8.9 °C tegen 7.1 °C normaal en Maastricht 5.7 °C tegen normaal 5.9 °C.


Op 9 november daalde de temperatuur in De Bilt voor het eerst na de zomer tot onder het vriespunt. In totaal werden er zes vorstdagen gemeten, precies het langjarig gemiddelde. Landelijk varieerde het aantal vorstdagen van nul op sommige plaatsen langs de kust tot plaatselijk acht in het zuidoosten van het land. Over het hele land bezien werd de laagste temperatuur gemeten op de vliegbasis Soesterberg op 15 november met -6,1 °C, de hoogste temperatuur werd gemeten in De Bilt met 14,8 °C op 2 november.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met landelijk gemiddeld 90 mm neerslag tegen normaal 82 mm, was de maand aan de natte kant. Met name in Groningen en Friesland viel op een aantal plaatsen 100 mm of meer. Het natst was het in Lauwersoog (Gr.) met 122 mm. De kleinste hoeveelheid viel op de vliegbasis Twenthe met 69 mm. Acht november was een zeer natte dag met gemiddeld over het land 17 mm neerslag. Op een aantal plaatsen viel die dag de eerste sneeuw van het seizoen. De buien gingen met name in het zuidwesten van het land plaatselijk vergezeld van zeer zware windstoten. Vlissingen rapporteerde een windstoot van 126 km per uur.

Met 66 uren zonneschijn gemiddeld over het land, tegen een langjarig gemiddelde van 60 uren, was de maand aan de zonnige kant. Het zonnigst was het in Westdorpe (Zeeland) met 75 zonuren, het somberst in Hoorn (Terschelling) met 47 uren. In De Bilt scheen de zon 63 uur tegen normaal 60 uur. Op negen dagen liet de zon er zich helemaal niet zien. Gemiddeld telt november 11 sombere dagen. November kende geen enkele dag waarop de zon in het gehele land uitbundig scheen.
 

Vorig jaar november bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 7,8 °C, de hoeveelheid neerslag 118 mm en het aantal zonuren 61.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 - 2000

De Bilt, 3 december 2001 - nr 15