Winter 2000/2001 (december, januari, februari)

Zeer zonnig, zacht en aan de natte kant

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 4,1 °C over de drie wintermaanden tegen een langjarig gemiddelde van 2,6 °C was de winter zacht. Het weerbeeld was echter sterk wisselend. December verliep tot en met de 13e uitzonderlijk zacht, de eerste tien dagen van de maand waren in De Bilt zelfs de zachtste in de afgelopen honderd jaar. Daarna volgde een winters tijdvak met in een deel van het land een witte kerst. Januari begon en eindigde zeer zacht. Tussen 11 en 21 januari was het koud en vroor het dagelijks. Op sommige plaatsen in het noorden van het land kwamen in dit winterse tijdvak vijf aaneengesloten ijsdagen voor (dagen waarop het gedurende het hele etmaal vriest).

Aan het begin van de maand februari lag de scheiding tussen koude en zachte lucht precies boven ons land. Vooral in het noorden en midden van het land was het winters met sneeuwval. Op 4 februari lag er in het noorden plaatselijk circa 20 cm sneeuw en vormden zich door verstuiving sneeuwduinen tot een halve meter hoogte. In het midden van het land was het door ijzelvorming verraderlijk glad. Er ontstond schade aan bomen doordat takken afbraken onder de zware ijslast. Daarna werd het zacht. Op 5 tot en met 8 februari, alsmede op 11, 12 en 15 februari was de maximumtemperatuur in een groot deel van het land meer dan 10 °C. Aan het einde van de maand daalde de temperatuur en vielen talrijke winterse buien. Op 17 januari meldde Soesterberg met een minimumtemperatuur van .12,3 °C de landelijk laagste temperatuur van deze winter. De landelijk hoogste temperatuur, 16,0 °C, werd op 8 december gemeten in Woensdrecht. In De Bilt werden 40 vorstdagen genoteerd en drie ijsdagen. Gemiddeld telt de winter 41 vorstdagen en tien ijsdagen.

 

Met drie afzonderlijke zonnige maanden komt het landelijk gemiddelde aantal uren zonneschijn op 227 tegen een langjarig gemiddelde van 155 uren.


Het grootste aantal zonuren, 260, werd geregistreerd op het KNMI-station Hoorn (Terschelling) terwijl in Rotterdam de zon slechts 198 uren scheen. In De Bilt scheen de zon 232 uren tegen 164 uren normaal. Op 20 dagen liet de zon er verstek gaan. Gemiddeld telt de winter 38 zonloze dagen.


Gemiddeld over alle stations viel 219 mm neerslag, terwijl 192 mm normaal is voor de winter. In december en januari viel met 76 mm, respectievelijk 66 mm gemiddeld over alle stations de normale hoeveelheid neerslag. Februari was met 79 mm zeer nat. Landelijk liepen de neerslagsommen voor de winter uiteen van 282 mm in Valkenburg (Zuid-Holland) tot 164 mm in Arcen (Limburg).


In De Bilt viel 252 mm neerslag, tegen 193 normaal. Op 19 dagen werd in De Bilt sneeuw waargenomen, tegen 18 normaal. Toch zal de winter bij veel mensen een sneeuwrijke indruk hebben achter gelaten. Dit komt omdat deze winter zich een aantal situaties heeft voorgedaan waarbij een behoorlijk dik sneeuwdek werd gevormd.

Over de winter 1999/2000 bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 5,0 °C, de hoeveelheid neerslag 289 mm en het aantal zonuren 214.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1961 - 1990

De Bilt, 1 maart 2001 - nr 3, Rob Sluijter.