April 2002

Zacht, zonnig en gemiddeld over het land aan de natte kant

Met een gemiddelde temperatuur van 9,3 °C tegen een langjarig gemiddelde van 8,3 °C was de maand zacht. Het grootste deel van de maand werd het weer bepaald door krachtige hogedrukgebieden en was het droog, rustig en vaak ook zonnig weer.


Alleen rond het midden en einde van de maand was het weer wisselvallig. De eerste dagen van de maand en het tijdvak van 21 tot en met 25 april verliepen zeer zacht, de rest van de maand lag de temperatuur rond of net iets beneden het langjarig gemiddelde. Op 2 april werd in De Bilt met 20,6 °C de eerste warme dag (maximum 20,0 °C of hoger) van het jaar genoteerd. Het was er tevens de hoogste waarde van de maand. In totaal kwamen er drie warme dagen voor tegen twee normaal. In het land werd de hoogste temperatuur, 21,9 °C, gemeten op 2 april in Eelde en op 24 april in Gilze-Rijen. In De Bilt kwam het deze maand op drie dagen tot vorst tegen op vier dagen normaal. De landelijk laagste temperatuur werd gemeten op de vliegbasis Twenthe met op 7 april een minimumtemperatuur van –4,0 °C.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land was april aan de natte kant met 53 mm neerslag tegen 44 mm normaal. Tot en met 25 april was de maand echter zeer droog verlopen. Zo viel er de eerste 13 dagen van de maand in een groot deel van het land geen meetbare hoeveelheid neerslag. Dit droge tijdvak was begonnen op 23 maart. De laatste dagen van de maand verliepen nat. Zo viel er op 26 april gemiddeld over het land ruim 10 mm. Op sommige plaatsen in het noorden viel in het tijdvak van 26 tot en met 28 april meer dan 40 mm neerslag, vrijwel de normale maandhoeveelheid. De maandsommen op de KNMI-stations liepen uiteen van 79 mm in Berkhout (Noord-Holland) tot 32 mm in Gilze-Rijen. In De Bilt werd 49 mm afgetapt tegen normaal 45 mm.
 

Met landelijk gemiddeld 192 uren zon tegen 162 normaal was de maand zonnig. De eerste tien dagen van april vormden in De Bilt zelfs de zonnigste eerste decade van april in ruim honderd jaar met 106 zonuren. Het oude record stond op 99 uren in 1906. In De Bilt kwam de maandsom uit op 197 uren tegen 158 normaal. Op slechts één dag liet de zon er zich in het geheel niet zien; normaal is dat op drie dagen het geval. Het meest was de zon in het zuidwesten van het land te zien; in Wilhelminadorp (Zeeland) maar liefst 235 uren. Het somberst was het in het noordoosten van het land met in Eelde slechts 148 zonuren.

Vorig jaar april bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 8,3 °C, de hoeveelheid neerslag 87 mm en het aantal zonuren 145.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 – 2000

De Bilt, 1 mei 2002 – nr 6