Januari 2002

Zacht, zonnig en gemiddeld over het land de normale hoeveelheid neerslag

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 4.4 °C tegen een langjarig gemiddelde van 2.8 °C was de maand zacht.

Aanvankelijk werd het weer bepaald door een krachtig hogedrukgebied en was het koud, rustig en droog. Na de 10e kwam een (zuid)weststroming op gang en werd het weer steeds meer bepaald door depressies. Er viel regelmatig regen, op sommige dagen stond er veel wind en de temperatuur lag boven het langjarige gemiddelde.

 De laatste decade van de maand eindigt in De Bilt zelfs als de zachtste sinds 1901 met een gemiddelde temperatuur van 9.0 °C en een gemiddelde maximum- en minimumtemperatuur van respectievelijk 11.2 °C en 6.3 °C. De oude records stonden op 7.6 °C, respectievelijk 9.7 °C en 5.2 °C, allen in 1990. In de laatste decade eindigden zes dagen in de top 10 van zachtste dagen sinds 1901. De landelijk hoogste temperatuur, 14.5 °C, werd gemeten op 28 januari in Arcen (Limburg).

Tijdens het koude tijdvak aan het begin van de maand kwamen in De Bilt twee ijsdagen voor (dagen waarop het gedurende het hele etmaal vriest). Het aantal vorstdagen (dagen met een minimumtemperatuur kleiner dan 0.0 °C) bedroeg er tien. Normaal telt januari vier ijsdagen en 13 vorstdagen. De landelijk laagste temperatuur, -11.9 °C , werd op 4 januari gemeten in Hupsel (Gelderland).

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Gemiddeld over het land viel 69 mm, precies het langjarig gemiddelde. De eerste helft van de maand verliep droog met tot en met de 14e landelijk gemiddeld slechts 3 mm neerslag. Daarna viel er vrijwel iedere dag regen. Met name 26 januari was een zeer natte dag met een landelijk gemiddelde van ruim 17 mm neerslag. Aan de kust stond bovendien enige tijd een zuidwesterstorm terwijl in het binnenland zware windstoten voorkwamen. Ook op 28 januari stormde het aan de kust en kwamen tot diep in het binnenland (zeer) zware windstoten voor. De maandsommen liepen uiteen van 83 mm in Soesterberg tot 43 mm in Hupsel (Gelderland). In De Bilt viel 78 mm tegen 67 mm normaal.

Met 80 uren zonneschijn gemiddeld over het land, tegen een langjarig gemiddelde van 52 uren, was de maand zonnig. 3, 4, 9 en 13 januari waren fraaie dagen met landelijk gemiddeld 6 uren zonneschijn of meer. In De Bilt scheen de zon 76 uur tegen 52 uur normaal. Op 11 dagen was de zon er helemaal niet te zien. Normaal telt januari 14 zonloze dagen. Het zonnigst was het in Vlissingen met 90 zonuren, het somberst
in Nieuw Beerta (Gr) met 53 uren zonneschijn.

Vorig jaar bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 2,6 °C, de hoeveelheid neerslag 70 mm en het aantal zonuren 72.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 - 2000

De Bilt, 1 februari 2002 - nr 1