Maart 2002

Zeer zacht, zeer zonnig en gemiddeld over het land droog

De maandgemiddelde temperatuur is in De Bilt uitgekomen op 7,2 °C tegen een langjarig gemiddelde van 5,8 °C. Hiermee kan de maand als zeer zacht worden gekarakteriseerd.

Het grootste deel van de maand lag de temperatuur boven het langjarig gemiddelde, afgewisseld door slechts drie korte koudere tijdvakken. Op acht dagen daalde de temperatuur in De Bilt toch nog tot onder het vriespunt; gemiddeld telt maart negen vorstdagen. De landelijk laagste temperatuur, -7,1 °C, werd bereikt in Soesterberg op 2 maart. De landelijk hoogste temperatuur, 17,9 °C, werd gemeten op 17 maart op de vliegbasis Twenthe.

Eind maart wordt voor De Bilt het Hellmanngetal bepaald. Dit getal, genoemd naar de Duitse meteoroloog Gustav Hellmann, is een maat voor de koude in het tijdvak november tot en met maart. Het Hellmanngetal wordt verkregen door over dit tijdvak alle etmaalgemiddelde temperaturen beneden het vriespunt te sommeren met weglating van het minteken. Over het tijdvak november 2001 tot en maart 2002 bedroeg het Hellmanngetal 21,6. Hiermee komt deze periode bij de categorie van zachte winters.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 38 mm neerslag tegen normaal 65 mm was de maand droog. Het droogst was het in het noorden van het land. In het zuiden en midden van het land viel plaatselijk ongeveer de normale maandsom neerslag. Van de KNMI-stations was het in Hoorn (Terschelling) met 24 mm het droogst. De grootste hoeveelheid, 68 mm, werd afgetapt in Wilhelminadorp. In De Bilt viel 33 mm, tegen 65 mm normaal. Een natte dag was 18 maart met gemiddeld over het land ca. 10 mm neerslag. Sneeuw van enige betekenis viel alleen op 15 maart in de noordelijke provincies. In Friesland en Drenthe lag korte tijd ca. 1 cm sneeuw.

Een actieve storing veroorzaakte op 9 maart aan de kust korte tijd storm; op het KNMI-station IJmuiden kwam het zelfs tot een zware storm, kracht 10. In het gehele land kwamen zware tot zeer zware windstoten voor die plaatselijk schade veroorzaakten.

Over het land genomen scheen de zon 166 uren tegen 115 uren normaal. Daarmee was de maand zeer zonnig. Met name de laatste decade (21 tot en met 31 maart) verliep onder invloed van krachtige hogedrukgebieden fraai met op 25, 27, 28 en 29 maart gemiddeld over het land zelfs ruim tien uren zonneschijn. Het aantal zonuren liep uiteen van 183 in Valkenburg en Heino tot 150 in Eelde en Gilze-Rijen. In De Bilt werden 176 uren zonneschijn geregistreerd tegen normaal 114 uren. Hiermee komt deze maand op de vijfde plaats in de rij van zonnigste maartmaanden sinds 1901. Op twee dagen liet de zon er verstek gaan tegen op zeven dagen normaal.

Maart 2001 was in De Bilt met een gemiddelde temperatuur van 4,9 °C koud. De hoeveelheid neerslag bedroeg toen 74 mm en het aantal uren zon was slechts 63.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 – 2000

De Bilt, 3 april 2002 – nr 5