Mei 2002

Aan de sombere kant en gemiddeld over het land droog

Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 13.4 °C tegen normaal 12.7 °C was mei warm.
Gedurende de eerste dagen van de maand en het tijdvak vanaf de 25e lag de temperatuur meest rond of iets onder het langjarige gemiddelde.

Voor het overige lag de temperatuur boven het langjarig gemiddelde, echter zonder dat er sprake was van een langere periode met stabiel, fraai lenteweer.
Op 21 mei werd in De Bilt met 25,5 °C de eerste zomerse dag (maximumtemperatuur >=25,0 C) van het jaar genoteerd. Dit was er tevens de enige zomerse dag deze maand; normaal telt mei drie zomerse dagen. Op die dag werd ook landelijk de hoogste temperatuur van de maand gemeten, 27,1 °C in Ell (Limburg). Het aantal warme dagen (maximumtemperatuur >=20,0 C) bedroeg in De Bilt 10 tegen 9 normaal. De landelijk laagste temperatuur, 1,2 °C, werd gemeten in Woensdrecht op 3 mei en op 6 mei op de vliegbasis Twenthe.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Landelijk gemiddeld was de maand met 41 mm neerslag tegen normaal 57 mm droog. De maandsommen op de KNMI-stations liepen uiteen van 58 mm in Volkel tot 25 mm in Cabauw. In De Bilt werd 35 mm afgetapt tegen 62 mm normaal.
Op 5 mei, bevrijdingsdag, was het in gehele land bewolkt en viel er met name in het oosten langdurig regen bij temperaturen van slechts 10 °C. Plaatselijk werd daar ruim 15 mm neerslag afgetapt.

Gemiddeld over het land scheen de zon 196 uren tegen normaal 209 uren. Daarmee was de maand aan de sombere kant. Vooral aan het begin van de maand was de zon maar weinig te zien, op sommige plaatsen de eerste vijf dagen in totaal zelfs minder dan 10 uren.

Op 16 en 17 mei konden we genieten van zeer zonnig weer met gemiddeld over het land op beide dagen ruim 12 uren zonneschijn.
Het zonnigst was het deze maand aan de westkust. Op het KNMI-station Wijk aan Zee werden 229 zonuren geregistreerd. In het oosten van het land scheen de zon het minst; in Eelde slechts 169 uren.
In De Bilt scheen de zon 195 uren tegen normaal 204 uren. Op vijf dagen scheen de zon er in het geheel niet; normaal is dat op drie dagen het geval.

Vorig jaar bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 14,1 °C, de hoeveelheid neerslag 29 mm en het aantal zonuren 277.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 – 2000

De Bilt, 3 juni 2002 – nr 6.