November 2002

Zacht, zonnig en gemiddeld over het land vrijwel de normale hoeveelheid neerslag

Vrijwel de gehele maand november werd het weer bepaald door depressies. Met een overwegend zuid- tot weststroming werd vaak zachte lucht aangevoerd en was het weerbeeld sterk wisselend. Uiteindelijk eindigde de maand in De Bilt met een gemiddelde temperatuur van 7,9 °C tegen een langjarig gemiddelde van 6,2 °C.

Daarmee komt november 2002 op een gedeelde 9e plaats in de rij van zachtste novembermaanden sinds 1901. Op nummer één staat november 1994 met een gemiddelde temperatuur van 10,2 °C. De positieve afwijking van het langjarig gemiddelde was in het noorden duidelijk veel kleiner dan in de rest van het land. Zo noteerde Eelde 6.2 °C tegen 5.5 °C normaal (+0.7) en Maastricht 8.4 °C tegen 5.9 °C normaal (+2.5). De oorzaak is gelegen in het feit dat in het noorden met name het begin van de maand en rond de 20e veel koudere lucht werd aangevoerd dan in de rest van Nederland onder invloed van hogedrukgebieden boven Scandinavië.

In de nacht van 9 op 10 november daalde in De Bilt de temperatuur voor het eerst na de zomer tot onder het vriespunt. Dit leverde twee vorstdagen op; normaal zijn dit er in november zes. In het oosten van het land werden plaatselijk vier vorstdagen geregistreerd. Over het hele land bezien werd de laagste temperatuur gemeten op de vliegbasis Twenthe op 10 november met –2,9 °C. De landelijk hoogste temperatuur werd op 2 november bereikt in Eindhoven; 16,2 °C.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 87 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 82 mm viel vrijwel de normale hoeveelheid neerslag. In met name het zuidwesten van het land viel op veel plaatsen ruim 100 mm neerslag. De hoogste som werd afgetapt in Wilhelminadorp: 118 mm. De kleinste maandsom werd met 63 mm geregistreerd in Marknesse. In De Bilt viel 83 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 81 mm. 3, 6 en 8 november waren zeer natte dagen met gemiddeld over het land respectievelijk ruim 10, 11 en 16 mm neerslag. Op 8 november viel in het zuiden op veel plaatsen 20 tot 30 mm neerslag.

De maand was zonnig met gemiddeld over het land 70 zonuren tegen normaal 60 uren. Het zonnigst was het in Vlissingen met 87 uren zonneschijn. In het noordoosten van het land scheen de zon beduidend minder; Nieuw-Beerta registreerde slechts 42 uren. In De Bilt scheen de zon 71 uren tegen normaal 60. Op zeven dagen liet de zon er verstek gaan; normaal is dat op 11 dagen het geval. De maand kende geen enkele dag die gemiddeld over het land zonnig verliep.
 

Vorig jaar november bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 7,1 °C, de hoeveelheid neerslag 85 mm en het aantal zonuren 63.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 – 2000

De Bilt, 2 december 2002 – nr 15 (Rob Sluijter)