September 2002

Droog,aan de warme kant en zonnig

Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 14,6 °C tegen een langjarig gemiddelde van 14,2 °C was de maand aan de warme kant. Een groot deel van de maand werd het weer bepaald door hogedrukgebieden waardoor het vaak rustig weer was.

Daarbij lagen de temperaturen gedurende de eerste helft van de maand meestal iets boven het langjarig gemiddelde. Op veel plaatsen kwamen in dit tijdvak de maxima nog dagelijks tot 20,0 °C of hoger (warme dag). Uiteindelijk werden in De Bilt 14 warme dagen genoteerd tegen 10 normaal. Op één dag, 9 september, werd er de zomerse grens van 25,0 °C bereikt. Op deze dag werd ook de landelijk hoogste temperatuur gemeten, 27,5 °C, op de vliegbasis Twenthe en in Hupsel (Achterhoek).
In de tweede helft van de maand lag de gemiddelde temperatuur rond of iets onder het langjarig gemiddelde. De landelijk laagste temperatuur, 2,8 °C, werd geregistreerd op 24 september in Arcen (Limburg). Op deze dag daalde de temperatuur nabij het aardoppervlak voor het eerst na de zomer zeer plaatselijk tot onder het vriespunt.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Door de nabijheid van de hogedrukgebieden verliep de maand droog. Gemiddeld over het land viel 39 mm neerslag tegen 75 mm normaal.

In een brede kustzone viel de meeste neerslag; van de KNMI-stations was Lauwersoog met 63 mm deze maand het natst. De minste neerslag viel in de zuidoostelijke helft van het land; plaatselijk verliep de maand daar zeer droog. De kleinste maandsom, 13 mm, viel in Eindhoven. In De Bilt werd 32 mm afgetapt tegen normaal 72 mm.
7 september was, plaatselijk, in het westen een natte dag. Een koufront veroorzaakte daar zware buien. Op het KNMI-neerslagstation Anna Paulowna (NH) werd een etmaalsom van 53 mm afgetapt.

Met landelijk gemiddeld 160 uren zonneschijn tegen een langjarig gemiddelde van 136 uren was de maand zonnig.

Het zonnigst was het in het noordwestelijk kustgebied; in Hoorn op Terschelling werden 178 uren zon geregistreerd. Het somberst was het in het zuiden van het land; in Gilze-Rijen scheen de zon het minst, 149 uren.
2, 3, 12, 13, 24 en 30 september waren fraaie dagen met gemiddeld over het land 10 uren zonneschijn of meer. In De Bilt scheen de zon 159 uren tegen een langjarig gemiddelde van 133 uren. Op drie dagen liet de zon er zich niet zien, dat is precies het normale aantal.
 

Vorig jaar september bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 13,4 °C, de hoeveelheid neerslag 211 mm en het aantal zonuren 113.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 – 2000

De Bilt, 1 oktober 2002 – nr 12 (Rob SLuijter)