Augustus 2003

Zeer warm, zeer zonnig en zeer droog

Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 19,3 °C tegen een langjarig gemiddelde van 17,2 °C is augustus een zeer warme maand geworden. Augustus eindigde hiermee op een gedeelde zesde plaats in de rij van warmste augustusmaanden sinds 1901. Vrijwel de gehele maand werd het weer bepaald door standvastige hogedrukgebieden en was het fraai weer, maar zeer droog. Aan het eind van de maand kreeg een depressie vat op het weer waardoor aan het langdurige droge tijdvak een eind kwam.

Van 31 juli tot en met 13 augustus bereikte de maximumtemperatuur in De Bilt dagelijks tenminste de 25,0 °C (zomerse dag) waarbij op zeven dagen 30,0 °C (tropische dag) of meer werd gehaald. Daarmee was dit officieel de 34e hittegolf sinds 1901. De zeven tropische dagen betekenden in De Bilt voor augustus een nieuw record. De hittegolf leverde in Arcen een aaneengesloten periode van 12 tropische dagen op. Op drie dagen steeg de temperatuur in onder andere Arcen zelfs tot boven de 37 °C; op 7 augustus tot 37,8 °C. Deze waarde komt in de buurt van de hoogste temperatuur die ooit in Nederland is gemeten: 38,6 °C op 24 augustus 1944 in Warnsveld. Na dit lange en uitzonderlijk warme tijdvak daalde de temperatuur naar een meer aangenaam zomers niveau van rond of iets boven het langjarig gemiddelde.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Van 1 tot en met 27 augustus viel er in een groot deel van het land geen of slechts enkele millimeters neerslag. Door de geringe hoeveelheid neerslag in combinatie met het vaak zonnige, warme weer was de verdamping groot.

Het neerslagtekort (neerslag minus verdamping) dat gedurende de voorgaande maanden reeds was ontstaan liep hiermee verder op tot maximaal ca. 240 mm gemiddeld over het land. Een dergelijk neerslagtekort treed minder dan eens per 20 jaar op. In de westelijke helft van het land bereikte het neerslagtekort lokaal waarden van ruim 300 mm. De lokale droogte in combinatie met de uitzonderlijk lage afvoer van de grote rivieren leidde tot problemen voor o.a. de agrarische sector, het waterbeheer en energieproducenten.

De laatste dagen van de maand viel er geregeld neerslag. Uiteindelijk is er gemiddeld over het land 22 mm gevallen tegen normaal 62 mm. Lokaal minder dan 10 mm. Het natste KNMI-station was Vlissingen met 48 mm. In De Bilt viel 9 mm tegen normaal 58. Daarmee staat de maand op de derde plaats in de rij van droogste augustusmaanden sinds 1901. Alleen augustus 1991 en 1984 waren nog droger met 6, respectievelijk 7 mm neerslag.


Gemiddeld over het land was de maand zeer zonnig met 241 zonuren tegen normaal 198. De hoeveelheid zonneschijn was grillig verdeeld over het land. De zonnigste KNMI-stations waren De Kooy en Maastricht met 249 uren zonneschijn. Het minst scheen de zon in Valkenburg (ZH), Wijk aan Zee en Hoek van Holland met 214 uren zon. In De Bilt werden 227 zonuren geregistreerd tegen normaal 192. Daarmee komt de maand op de negende plaasts in de rij van zonnigste augustusmaanden sinds 1901. De zonnigste augustus was die van 1947 met in De Bilt 313 zonuren.
 

Vorig jaar augustus bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 18,6 °C, de hoeveelheid neerslag 112 mm en het aantal zonuren 157.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971 - 2000

De Bilt, 1 september 2003 - Rob Sluijter