December 2003

Normale temperatuur, zeer zonnig en aan de natte kant

De gemiddelde maandtemperatuur was in De Bilt met 4,0 °C precies gelijk aan het langjarige gemiddelde. De maand kende een afwisseling van zachte en wat koudere tijdvakken zonder dat er sprake was van koud winterweer.

In De Bilt werden 13 vorstdagen genoteerd (dagen met een minimumtemperatuur kleiner dan 0,0 °C) tegen 12 normaal. De landelijk laagste temperatuur, -9,1 °C, werd op 9 december bereikt op de vliegbasis Twenthe. Er werd in De Bilt geen enkele ijsdag (dagen waarop het gedurende het hele etmaal vriest) geregistreerd. Normaal telt december twee ijsdagen. Op 1 december werd het in Maastricht 16,3 °C, de landelijk hoogste temperatuur deze maand.

Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Met gemiddeld over het land 87 mm neerslag tegen normaal 79 mm was december aan de natte kant. Van de KNMI-stations was Hoogeveen het natst met 107 mm neerslag. Het droogste KNMI-station was Ell (Limburg) met 65 mm neerslag.

13 en 28 december waren zeer natte dagen met gemiddelde over het land 24, respectievelijk 19 mm neerslag. Op de 13e viel in het zuidoosten plaatselijk ruim 40 mm neerslag, op de 28e in het zuidwesten ruim 30 mm. Op 23 december viel de neerslag in een deel van het land als sneeuw. Vooral in de wat hogere delen van Nederland kon zich tijdelijk een sneeuwdek vormen.
Een actieve depressie veroorzaakte op 21 december in het Waddengebied enige tijd storm (9 Beaufort). In het hele land kwamen zware windstoten voor, in het noorden werden plaatselijk stoten tot ca. 105 km/uur gemeten.   

Vorig jaar bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 2,9 °C, de hoeveelheid neerslag 89 mm en het aantal zonuren 43.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1971-2000 De Bilt, 5 januari 2003 - Sluijter